Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Gezondheid 7 jul 2019

Nieuw vanaf 2020: een extra 13 weken echo tijdens je zwangerschap

Heb je een kinderwens en zou je graag eind dit jaar of  volgend jaar zwanger willen worden? Dan hebben we goed nieuws voor jou: extra controle staat op je te wachten, in de vorm van een 13 weken echo.

Staatssecretaris Blokhuis heeft bekendgemaakt dat de 13 weken echo vanaf eind 2020 beschikbaar is voor alle zwangere vrouwen. Omdat het invoeren van deze nieuwe -en gratis!- echo voor alle vrouwen tijd kost, zal de 13 weken echo vanaf januari 2020 al beschikbaar zijn in een onderzoeksvariant.

Echo’s tijdens je zwangerschap

Op dit moment heb je tijdens je zwangerschap recht op 2 echo’s:

De 10 weken echo

Tijdens de 10 weken echo is je kindje eigenlijk nog te klein om grote afwijkingen te kunnen constateren. Deze echo is voornamelijk bedoeld om te zien of het kindje leeft, aan de hand van hartactie en groei, en om te bepalen wat de uitgerekende datum zou zijn.

De 20 weken echo

De 20 weken echo is een uitgebreidere echo. Hier wordt voornamelijk gekeken naar mogelijk afwijkingen van het kindje. De organen worden gecontroleerd, de bloedtoevoer en het pompvermogen van het hartje. Ook wordt je baby aan de hand van bovenbeen-, buik- en hoofdmetingen opgemeten, om te zien of het goed groeit.

Ook aan deze 20 weken echo zal het een en ander veranderen. Deze echo kan al tussen de 18 en 21 weken gemaakt worden, maar wordt vanaf nu bij voorkeur al in week 19 gedaan. Mochten er tijdens deze echo ernstige afwijkingen zichtbaar worden, dan hebben de ouders langer de tijd om verder onderzoek te laten doen en om de zwangerschap eventueel af te laten breken. De grens om dit te doen ligt namelijk bij 24 weken.

De 13 weken echo

Daarbij is dus vanaf januari 2020 de 13 weken echo mogelijk. Deze wordt toegevoegd aan het basispakket, omdat er bij 13 weken al grote afwijkingen te zien zullen zijn aan de organen, ledematen en het zenuwstelsel. Mochten deze van zeer ernstige aard zijn, dan is het het afbreken van de zwangerschap al eerder een optie.

Redenen dat de 13 weken echo pas officieel wordt ingevoerd eind volgend jaar, is omdat echoscopisten opnieuw opgeleid moeten worden. Zij zijn nu getraind om afwijkingen te detecteren bij baby’s op de 20 weken echo, maar dit zal moeten worden aangepast.

Heb jij interesse in een 13 weken echo? Veel verloskundigen en echoscopisten werken hier nu al aan mee in het kader van onderzoek. Vraag advies aan je verloskundige!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Nieuw vanaf 2020: een extra 13 weken echo tijdens je zwangerschap
Sluiten