Sherita Jager
Sherita Jager Kinderen 15 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Je kind alleen thuis laten: vanaf wanneer ‘mag’ je dat eigenlijk doen?

Het is een punt van discussie voor veel ouders. Wanneer mag je een kind alleen thuis laten? En wanneer weet je of je kind er klaar voor is?

Opvallend of niet, in Nederland is er geen wet die bepaalt vanaf welke leeftijd kinderen alleen thuis mogen blijven. Het enige wat de wet zegt, is dat iemand die niet voor zichzelf kan zorgen, niet alleen thuis mag blijven.

Er staat niets in de wet

Maar wanneer iemand precies hulpbehoevend is, wordt niet verder toegelicht. Een baby is vanzelfsprekend hulpbehoevend, en een peuter ook, maar is een kind van 9 of 12 ook nog hulpbehoevend? Alleen de ouders kunnen deze inschatting maken.

Er kan altijd iets gebeuren

Of je kind nu beneden aan het spelen is terwijl jij boven bezig bent, of je samen op de bank zit, er kan altijd iets gebeuren. Het belangrijkste verschil is dat een ouder of een andere volwassene vaak beter in staat is risico’s in te schatten, en goed kan handelen bij een ongeluk of gevaarlijke situatie. Een kind moet dit inzicht nog ontwikkelen, en is vaak niet bekwaam genoeg om juist te handelen bij een ongeluk of een gevaarlijke situatie. Daarom kun je kinderen tot een bepaalde leeftijd niet alleen thuislaten.

Richtlijnen en advies

Hoewel er geen officiële richtlijnen zijn, is het meest geaccepteerde advies dat alleen pubers ouder dan zestien ‘s nachts alleen thuis mogen blijven. Een kind tot zeven jaar wordt gezien als hulpbehoevend, en deze mag dan ook nooit alleen blijven. Zelfs niet overdag voor een korte tijd, en ook niet in de auto, op het schoolplein buiten schooltijd, of in de speeltuin.

Vanaf zeven jaar geven de meeste richtlijnen aan dat je het alleen thuis blijven langzaam kunt opbouwen, hoewel het door andere bronnen wordt afgeraden om kinderen tussen de acht en tien alleen thuis te laten. Als ouders er toch voor kiezen om hun kind van acht, negen of tien alleen te laten, dan wordt aangeraden dit voor maximaal dertig minuten te doen, en alleen overdag.

Verschil per kind en situatie

Kinderen van elf en twaalf jaar kunnen voor het eerst alleen gelaten worden voor maximaal twee uur, ook alleen overdag. Jonge pubers van dertien, veertien en vijftien kunnen overdag prima alleen thuis blijven, zelfs ‘s avonds.

Hoewel de adviezen redelijk lijken, zijn sommige kinderen erg verantwoordelijk en kun je ze dan ook sneller een half uur alleen thuislaten dan bijvoorbeeld andere, oudere kinderen. Daarnaast is de omgeving belangrijk. Woon je rustig of in een drukke wijk? Is het een veilige buurt, of niet?

Wat te doen in een noodsituatie?

Het belangrijkste is dat zowel het kind als de ouder er helemaal klaar voor zijn. Het is namelijk een grote stap en best spannend, maar een kind kan zich heel trots en bekwaam voelen als hij dit vertrouwen van jou krijgt. Is je kind er nog niet klaar voor, dan kan het alleen thuisblijven juist een averechts effect hebben op zijn zelfvertrouwen.

Het is verstandig om met je kinderen te bespreken wat je moet doen in een noodsituatie. Wat doe je als er brand uitbreekt? Of wat doe je als je je verslikt? Wat doe je als de bel gaat? Hoe werkt de voordeur? Neem je de telefoon wel of niet op? Weet je kind het huistelefoonnummer, zijn eigen naam, jullie adres? Weten ze hoe ze 112 moeten bellen? Kunnen ze adequaat handelen?

Noodgeval

Het is belangrijk dat zowel het oudste als het jongste kind goed kan handelen in een noodgeval. Tot slot is het belangrijk om een persoon op stand-by te hebben staan, die binnen maximaal vijf minuten bij jullie thuis kan zijn.

Of het nou komend weekend is of over vijf maanden: er komt een moment waarop je je kind(eren) voor het eerst een avond alleen thuis gaat laten. Deze tips van een kindercoach over wat je nou wel én niet moet doen als je je kind(eren) alleen thuis wilt laten kunnen je helpen!

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme