Redactie
Redactie Kids 24 sep 2015

Vanaf welke leeftijd kun je je kinderen alleen thuis laten?

Amerika: altijd een mooie bron van inspiratie als het om discussies tussen ouders, experts en de wet gaat. Natuurlijk vinden wij nuchtere Nederlanders dat de bij vlagen hysterische Amerikanen er soms rare denkbeelden op nahouden als het over opvoeden gaat, maar deze discussie is er eentje die ook in de Nederlandse huiskamers, klaslokalen en op familiepicknicks gevoerd wordt: vanaf welke leeftijd is het oké om je kind(eren) alleen thuis te laten?

Kinderen alleen thuis laten

In juli liep in Florida een 8-jarig meisje tweedegraads brandwonden op toen zij alleen thuis was. Ze speelde met een aansteker, waardoor haar jurk vlam vatte. Op dat moment was ze alleen thuis met haar 5-jarige zusje en 1,5 jarige broertje, die beiden lagen te slapen.

De moeder (27) gaf onmiddelijk toe dat het onverantwoordelijk was geweest om de kinderen alleen te laten. Totdat de rechtbank uitspraak gedaan heeft, is de voogdij toegewezen aan haar moeder (oma dus). De aanklacht luidt: nalatigheid en verwaarlozing van kinderen met lichamelijke schade tot gevolg.

Volwassen

Ook in Canada laaide de discussie weer op. Vorige week oordeelde het hooggerechtshof in een zaak waarin de moeder was aangeklaagd, dat haar 8-jarige zoon te jong was om ‘s middags alleen thuis te zijn – ongeacht hoe ‘volwassen’ zijn moeder vond dat hij was.

Zij liet hem elke dag na school tussen 3 en 5 alleen thuis, terwijl zij aan het werk was. Saillant detail: de aanklacht werd ingediend door de vader van het jongetje – haar ex-partner. De Canadese rechtbank besloot dat het gevaar voor kinderen jonger dan 10 jaar alleen thuis te groot is, waaronder kans op brand of vergiftiging.

Ergens tussen 6 en 14 jaar

In Amerika heeft elke staat een wet over vanaf welke leeftijd je als ouder(s) je kinderen alleen thuis mag laten. Die wetten verschillen overigens per staat nogal: zo mag je in Kansas je kind al op 6-jarige leeftijd alleen laten, terwijl dat in Illinois pas mag als je kroost 14 jaar is.

Met als kanttekening dat er ook behoorlijk wat staten zijn die geen leeftijdcriterium in de wet opgenomen hebben.

Consensus

Over het algemeen lijkt aan deze kant van de oceaan de consensus: jonger dan 7 jaar laat je je kind niet alleen thuis; tussen 8 en 10 jaar max 1,5 uur en alleen bij daglicht; 11- en 12-jarigen kunnen drie uur alleen thuis blijven (maar niet ‘s avonds of ‘s nachts), vanaf 13-15 jaar kunnen ze prima alleen thuis zijn, mits de ouder(s) maar wel thuis slaapt en vanaf 16 jaar kunnen ze zelfs twee nachten achter elkaar alleen blijven.

Nederlandse vrijheid

In Nederland is er geen wetgeving die ouders vastpint; er is alleen een wet die stelt dat je hulpbehoevenden (dus niet alleen kleine kinderen, maar ook ouderen) niet zonder toezicht alleen thuis mag laten. Daar wordt nergens een specifieke leeftijd aan verbonden.

Discussie

Dat is in feite ook best wel logisch: er zijn 8-jarigen die je met een relatief gerust hart een middagje alleen thuis laat, terwijl er 17-jarige pubers zijn bij wie alleen al het idee dat ze een uur zonder toezicht zijn, je compleet de stuipen op het lijf jaagt.

En dus lijkt het ‘antwoord’ in deze vraag af te stevenen op: ouders kunnen zelf het best inschatten wat wel en niet verantwoordelijk is voor hun kinderen.

Kinderen zijn allemaal anders en daardoor ook allemaal op een andere leeftijd volwassen (genoeg) om alleen thuis te blijven. Laat het vooral aan de competentie van de ouders over om die inschatting en beslissing te maken.

Wat vind jij?

Vanaf welke leeftijd liet jij je kind(eren) alleen thuis? En vind je dat daar een wet aan gekoppeld zou moeten worden of is dit puur de zaak en taak van de ouders?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Vanaf welke leeftijd kun je je kinderen alleen thuis laten?
Sluiten