Vanuit huis werken met kinderen: zo lukt het je wél
Vanuit huis werken klinkt zo ideaal: je verzet bergen werk terwijl je ondertussen een wasje draait. Maar dat bergen werk verzetten is één grote idylle wanneer je kinderen ook thuis zijn.
Belangrijk telefoontje
Natuurlijk is het gezellig dat de kinderen in de buurt zijn, maar je had ergens gehoopt toch ook een productieve werkdag te hebben. Met hen in de buurt lukt het je amper een mail te sturen. Bovendien voelt er altijd wel een de behoefte te gillen precies op het moment dat je een belangrijk telefoontje pleegt. Betekent dit dat je dan gedoemd bent tot koffietentjes? Niet per se. Psycholoog Tovah Klein legt uit waarom vanuit huis werken met kinderen zo rete-ingewikkeld is en hoe je er tóch een geslaagde werkdag van maakt.
Voor jonge, maar ook oudere kinderen is thuis een veilige haven waar hun familie is. Wanneer een ouder dan vanuit huis werkt, kan een kind zich afgewezen voelen. Als in: ‘Mama wil nu geen tijd met me doorbrengen’.
Oppas
Nou is iedere (werk)situatie anders, maar het is allemaal ingewikkeld. Soms moet je misschien maar een paar uurtjes werken en is het de reistijd naar kantoor niet waard. Of is de kinderopvang zo duur dat het je hele salaris opslokt. In elke situatie is het in ieder geval de moeite waard wat extra hulp in te schakelen. Een oppas inschakelen om een kind mee te nemen naar de dierentuin of het huis van een vriendje is een goede om te voorkomen dat je kind zich afgewezen voelt. Bovendien is het ook fijner voor jezelf omdat je dan in een stiller huis aan de slag kan. Ook slim: ruilen met een andere werkende ouder. De ene dag zijn jullie kinderen bij jou, de andere bij hen.
Als de babysitter thuis is terwijl je aan het werk bent, kun je met je kind afspreken wanneer jullie elkaar weer zien. Om te voorkomen dat je kind het idee krijgt dat je hem niet wil zien, leg je uit dat je moet werken en dat je bij hem wil zijn zodra je klaar bent zodat jullie (bijvoorbeeld) samen kunnen lunchen.