Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 15 nov 2017

3 veel voorkomende angsten waar je je als ouder geen zorgen om hoeft te maken

Iedere moeder weet dat zodra je een kind hebt, opeens overal gevaar schuilt. Je wordt je opeens bewust van angsten die je zonder kind nooit voor mogelijk had gehouden – ook al weten we ergens ook wel dat die angsten niet allemaal even realistisch zijn. 

Veel voorkomende angsten

Daarom, om je gerust te stellen: de koude, harde feiten tegenover drie van de meest voorkomende angsten onder moeders. En eentje waar je je wel degelijk zorgen om moet maken (want: je moet toch érgens wakker van liggen ‘s nachts – geintje).

1. Ontvoeringen

Omdat iedere ontvoering uitvoerig in de media belicht wordt (en dat is noodzakelijk) en we daarbij alle details onder onze neus geschoven krijgen, is de angst dat je kind ooit gekidnapt wordt je reinste nachtmerrie. De angst hiervoor is echter niet in overeenstemming met de cijfers. Maar o,1% van alle ontvoeringen verloopt zoals je ziet in films: dat je kind bruut wordt meegenomen door een compleet onbekende. De kans dat dit ooit gebeurt, is dus minimaal. Niet om je nu meteen weer een andere angst aan te praten, maar de kans dat je door de bliksem geraakt wordt, is groter.

2. Wiegendood

O die álles verterende angst die je overspoelt wanneer je beseft dat je baby al uren wel héél stil is. Je moet er niet aan denken, dus doe het ook maar niet, want het is zonde van je tijd en energie. In de Verenigde Staten werden in 2014 grofweg 4 miljoen kinderen geboren waarvan er 3700 kwamen te overlijden als gevolg van wiegendood. Het is daarbij belangrijk op te merken dat in 43% van de gevallen niet wiegendood, maar een onveilige slaapomgeving de oorzaak van het overlijden was. Kortom: zolang je ervoor zorgt dat je kind in een veilig bedje slaapt en niet gesmoord kan worden door kussens of dekentjes, is er niks aan de hand.

3. ADHD

Het is je vast niet ontgaan: ADHD is een hippe ziekte. Onderzoekers van Harvard schatten dat ongeveer 5% van alle kinderen ADHD heeft, maar opvallend genoeg krijgen in sommige staten van Amerika 33% van de jongetjes deze diagnose. Simpelweg jong zijn vergroot de kans dat je medicijnen voor ADHD krijgt voorgeschreven zo’n twintig keer. ‘Maak van onvolwassenheid geen ziekte’, schreef deze psycholoog al eerder.

Telefoons en sociale media

En dan nog dit: iets waar we ons als ouder misschien wel ietsje drukker over moeten maken. Hoewel telefoons en tablets een onvermijdelijk en onomkeerbaar onderdeel zijn van ons leven,  drukken experts ouders op het hart de hoeveelheid schermtijd te beperken. Dr. Delaney Ruston, verbonden aan de Stony Brook University Hospital en maker van de documentaire Screenagers waarschuwt hier nadrukkelijk voor. ‘Schermpjes zorgen ervoor dat kinderen dopamine aanmaken en dat is zo belonend dat ze er meer en meer van willen. Als ze de prikkels die het scherm ze geeft niet meer krijgen, raken ze enorm opgejaagd.’ Het kan ervoor zorgen dat peuters een spraakachterstand ontwikkelen en tieners mentale problemen krijgen. Het gebruik van smartphones en sociale media heeft dus jarenlang ouderlijke sturing nodig. En om het goede voorbeeld te geven, kan het geen kwaad zelf ook iets vaker je telefoon neer te leggen.

Wat moet je doen als je kind bang is? 5 typische kinderangsten plus oplossingen.

Pure Wow

Reageer op artikel:
3 veel voorkomende angsten waar je je als ouder geen zorgen om hoeft te maken
Sluiten