Susan Dalstra
Susan Dalstra Verhalen 1 jan 2018

11 redenen waarom je in je veertiger jaren eigenlijk weer een puber bent

Toen je een jaar of zestien was, dacht je waarschijnlijk dat je eenmaal de veertig gepasseerd bent wel een Echte Volwassene zou zijn. Newsflash: we weten de schijn misschien goed op te houden, maar eigenlijk worden we mentaal nooit veel ouder dan een jaar of veertien. 

En niet alleen mentaal blijken we ergens in onze tienertijd te blijven hangen; ook qua fysiek komt alle ellende uit de pubertijd na je veertigste weer boven drijven. Die rondingen die je opeens kreeg en die niet meer weggingen, de puistjes, haargroei op onlogische plekken: berg je maar, want het komt allemaal weer terug.

1. Onvoorspelbare menstruaties zijn weer een ding

Toen je voor het eerst ongesteld werd, had je geen idee wanneer precies de vlag weer uit ging. Het kon een maand later zijn, maar ook gerust drie maanden later. In je veertiger jaren begint dat weer van voor af aan, maar dan gepaard met opvliegers en vergeetachtigheid.

2. Het drama houdt nooit op

Op de middelbare school zweeg je je BFF wekenlang dood omdat ze met jouw geheime liefde had gezoend op het schoolfeest, op het schoolplein negeer je de moeder van het kind dat wat lelijks zei tegen jouw kind als ware ze je grootste aartsvijand. Roddelen, jaloezie, steken onder water: het vrouwendrama gaat niet weg omdat je nu opeens grijze haren hebt.

3. Haargroei op onverwachte plekken

Je voelt weer precies dezelfde horror als toen je voor het eerst een weerbarstige haar op je bikinilijn ontdekte en het dons op je benen plaatsmaakte voor zwarte haren. Alleen manifesteren die haren zich nu opeens in je neus of je borst. Geen grappen.

6 redenen waarom vriendschappen na je veertigste beter worden

4. Acne gaat nooit weg

Je huid is misschien niet meer een soort pizza, maar reken maar dankzij hormonen word je nog steeds geplaagd door puistjes. Alleen gaan die puistjes nu ook gepaard met fijne lijntjes en probeert de aardige mevrouw van Douglas/Ici Paris/Bijenkorf je nu een crème van pak hem beet 400 euro te verpatsen terwijl je vroeger 4 gulden kwijt was aan een flesje Clearasil.

5. Stemmingswisselingen zijn van alle tijden

Weet je nog dat je irrationeel lang kon huilen om zielige dieren en onbeantwoorde liefdes? Dat kan je nog steeds, al heeft het nu vaker met je kinderen te maken. Vooral wanneer je beseft dat ze zo snel groot worden en je je nog zo goed kon herinneren dat die stoïcijnse puber een zoet slapend bundeltje in je armen was en oké doei mama is even huilen op de wc.

6. Je lichaam verandert

Als tiener kreeg je opeens billen en heupen, in je veertiger jaren krijg je te maken met het fenomeen zwaartekracht. Feest.

7. Je borsten worden enórm

Ooit bad je iedere avond om net zo’n cup C als alle andere meiden in de klas. Nu je allang vrede hebt gesloten met je bescheiden cupmaat, maken ze opeens een groeispurt – al is het wulpse er dan wel een beetje vanaf (want zie punt 6: zwaartekracht).

8. Je krijgt weer te maken met eindtijden

Alleen ben jij nu degene die wakker probeert te blijven tot 00.00 uur ‘s nachts omdat je je tiener moet oppikken van het schoolfeest.

9. Je libido rijst de pan uit

Dankzij die hormonen wil je je partner weer bespringen alsof jullie net seks hebben uitgevonden. Voordeel: het hoeft nu niet meer stiekem op de achterbank te gebeuren (ténzij je kinderen hebt die er een gewoonte van hebben gemaakt onaangekondigd jullie slaapkamer te bestormen).

10. Je hebt zorgen over zwangerschappen

Als tiener sta je doodsangsten uit wanneer je met je vriendje hebt geslapen en het condoom is gescheurd of je menstruatie langer op zich laat wachten.

De stress, de paniek, de talloze visioenen van jezelf als tienermoeder achter een kinderwagen. Wanneer je in de veertig bent en kinderen hebt die uit de luiers zijn, is je grootste angst opnieuw onverwacht zwanger raken en dat dan de hele achtbaan weer van voor af aan begint.

11. De belachelijke druk om in je jeans te passen

Vroeger lag je plat op bed om het bovenste knoopje van je Levi’s 501 dicht te krijgen of lag je met jeans en al in bad te weken om hem perfect op maat te krijgen.

Nu zie je er in die hippe mom jeans uit als een, eh… moeder. Hoera voor skinny’s en flared jeans en opdat ze maar nooit uit de mode mogen raken.

Veertig… niemand zei dat het leuk ging worden.

‘Dit zou de 20-jarige ik zeggen over mijn leven als veertiger nu’

Scary Mommy

Reageer op artikel:
11 redenen waarom je in je veertiger jaren eigenlijk weer een puber bent
Sluiten