Inga Stoit
Inga Stoit Gezondheid 23 feb 2019

Wil je veganistisch worden? Dit zijn de 5 dingen die je eerst moet doen

Tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die veganistisch worden, ze kiezen ervoor om volledig plantaardig te eten. Ze doen dit vanwege het milieu, de dieren of voor hun eigen gezondheid. Zo zou het beter zijn tegen diverse gezondheidsproblemen als: diabetes, een te hoog cholesterol, diabetes, een te hoge bloeddruk, artrose en meer.

Genoeg reden om vegan te worden dus. Maar dit is niet verstandig als je niet weet waar je moet beginnen. Dit zijn de 5 dingen die je eerst moet doen:

1. Verken je opties

Veel mensen zijn geneigd om producten weg te laten en dus minder te eten als zij veganistisch worden. De kunst zit ‘m niet in weglaten maar vervangen. Normale melk vervang je voor plantaardige melk, een roerei vervang je voor een scrambled tofu en kaas vervang je met nutritional yeast. Zoals je ziet is er meer mogelijk, je zult alleen je opties even vooraf moeten verkennen.

2. Ga ervoor

Je hebt de tools om vegan te worden, nu is het tijd om tot actie over te gaan. Je zult wellicht moeten wennen aan bepaalde smaken van ‘ander’ soort eten. Maar hier zul je zeker aan gewend raken en je zult het zelfs gaan waarderen. Vegan burgers zijn een ding, ook voor de echte carnivoren onder ons. Vegan eten kan enorm uitdagend en lekker zijn, ga de uitdaging aan.

LEES OOK: Eet je minder vlees? Met deze manieren krijg voldoende eiwitten binnen.

3. Houd je vooruitgang bij

Luister naar je lijf en ervaar de verschillen. Hoe voel je je nu je veganistisch bent? Voel je je beter, of heb je het gevoel dat je bepaalde dingen tekort komt? Het kan namelijk heel goed dat je je stukken beter voelt, maar ook niet helemaal. Ben je aangekomen of juist lichter? En hoe staat het met je cholesterol? Dit zijn allerlei oorzaken waaruit je vooruitgang of achteruitgang kunt opmeten.

4. Doe het gezamenlijk

Het is stukken makkelijker om niet als enige vegan te zijn. Als jouw geliefde, familie of beste vriendin dit ook is gaat het vaak makkelijker. Jullie kunnen elkaar aanmoedigen om vegan te blijven en lekkere recepten met elkaar delen. Wie weet is dit wel iets wat jullie willen delen met de rest van jullie kring. Hoe dan ook: samen sta je sterker en wordt dit een leukere uitdaging.

5. Kijk niet te ver vooruit

Je kunt jezelf wel rijk rekenen met allerlei gezondheidsproblemen die voor de zon zouden verdwijnen, maar sta stil bij het moment zelf. Waarschijnlijk duurt het sowieso een langere tijd om echte gezondheidsverschillen te kunnen waarnemen. Rome is niet ook niet op één dag gebouwd en wat onze gezondheid betreft kan dit flink fluctueren. Kijk daarom van dag tot dag hoe je je voelt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wil je veganistisch worden? Dit zijn de 5 dingen die je eerst moet doen
Sluiten