Sherita Jager
Sherita Jager Body 25 apr 2019
Leestijd: 2 minuten

Ben je vegetariër en wil je borstvoeding geven? Let dan goed hier op

Ben je vegetariër en wil je borstvoeding geven? Dat kan, natuurlijk. Er is alleen één ding waar je voor moet opletten: een B12 tekort. Maar daar kun je wat aan doen. 

Je eet hetzelfde als altijd

Tijdens je borstvoedingsperiode eet je in principe hetzelfde als altijd. Je laat de alcohol staan, neemt geen medicijnen die niet mogen in combinatie met borstvoeding, en zorgt ervoor dat je gezond eet zodat je zelf gezond blijft. Als je vegetariër bent en borstvoeding geeft, is er één ding waar je op moet letten: je vitamine B12 niveau.

Wat is vitamine B12

Vitamine B12 is een vitamine dat te vinden is in vlees, vis, melk, boter, kwark, yoghurt en eieren. Je hebt het nodig voor de aanmaak van bloed en zenuwen.

Een te laag vitamine B12 kan komen doordat je te weinig voeding eet waar vitamine B12 in zit, of het komt voor als je minder maagzuur aanmaakt, te veel alcohol drinkt, een bepaald medicijn gebruikt of een darmontsteking hebt.

Door je bloed te onderzoeken kun je een vitamine B12 tekort ontdekken. De eerste klachten van weinig vitamine B12 kunnen gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, minder precieze bewegingen, en evenwichtsproblemen zijn.

Wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap? In het handige overzicht van onze Voedingswijzer zie je alles do’s en don’t.s

Een tekort aan vitamine B12

Als je vegetariër bent en genoeg dierlijke producten eet, is de kans op een vitamine B12 tekort kleiner dan wanneer je veganist bent en dus helemaal geen dierlijke producten eet. Als veganist is er een grotere kans dat jij en je baby een B12 tekort krijgen.

Dit kun je voorkomen door supplementen te nemen. In sommige gevallen is dat ook voor jouw baby nodig. Laat jezelf en eventueel je kind testen bij de huisarts om te weten of dit nodig is.

Risico’s tekort

De risico’s van een tekort kunnen ernstig zijn. Een tekort kan bloedarmoede en neurologische problemen geven, zowel bij de moeder als bij het kind. Normaal heeft een pasgeboren baby een B12 voorraad in de lever, die voldoende is voor het eerste levensjaar.
Maar bij baby’s van moeders die al een tekort hadden, is deze voorraad sterk verminderd. In sommige gevallen zijn supplementen dan ook niet meer genoeg, en zijn er injecties nodig. Neem altijd contact op met een dokter als je denkt dat je een tekort hebt.

Jouw melk is perfect voor je kleintje

Over het algemeen maakt het verder niet uit wat je eet tijdens je borstvoedingsperiode.  Want jij als moeder maakt precies de perfecte melk aan voor je baby. Is hij ziek? Dan zal je lichaam de melk aanpassen zodat jouw kindje precies genoeg binnenkrijgt om beter te worden.

Het kan wel zijn dat je meer trek hebt als je borstvoeding geeft. Moeders die borstvoeding geven hebben zo’n 500 calorieën meer nodig dan moeders die geen borstvoeding geven. Je kunt gerust meer eten, en ook zul je waarschijnlijk meer dorst hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ben je vegetariër en wil je borstvoeding geven? Let dan goed hier op
Sluiten