Redactie
Redactie Eten 24 sep 2019

Je kind vegetarisch opvoeden: hoe doe je dat?

Als je zelf geen vlees eet, is het een keuze om je kind ook vegetarisch op te voeden. Net zoals het een keuze is om je kind wél vlees en vis te laten eten. En als je aan je kinderen leert waar vlees vandaan komt, dan kan je ze op een gegeven moment zelf die keuze laten maken, maar dan maken ze ‘m in ieder geval wel bewust.

Dit zijn een aantal handige tips en adviezen die je kunnen helpen bij het vegetarisch opvoeden van je kids.

Kies goede alternatieven voor vlees en vis

Belangrijk voor de groei en ontwikkeling van je kind zijn ijzer, eiwitten, vitamine B1 en vitamine B12 en die halen de meeste mensen uit vlees en vis. Zorg dus voor goede alternatieven bij een vegetarische opvoeding. Ijzer, eiwitten en de vitamines B1 en B12 haal je bijvoorbeeld uit peulvruchten, noten, eieren en soja.

Wat zijn goede vegetarische keuzes om te geven aan je kind?

Kinderen mogen twee eieren per week, op andere dagen kan je zuivelproducten zoals kwark, yoghurt of melk geven. Daar haal je vitamine B12 uit. Ijzer en vitamine B1 zit in noten, pinda’s, pitten en peulvruchten zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. In groene bladgroenten, volkorenbrood, zilvervliesrijst, volkorenpasta en aardappelen zit genoeg ijzer. Geef je kind ook een stuk fruit bij het eten, door de vitamine C die hier in zit, wordt ijzer beter opgenomen door het lichaam.

Natuurlijk kan je ook veel goede vega alternatieven op brood smeren, zoals appelstroop (ijzerrijk), pindakaas en plakjes kaas.

Hoe zit het met vleesvervangers?

De schappen van de supermarkt liggen er vol mee: vleesvervangers. De meeste van deze vervangers zijn prima als alternatief voor vlees. Let wel even op de samenstelling van de vegaburger of vegetarische smeerworst: check of er ijzer, vitamine B1 en B12 en eiwitten in voorkomen én niet te veel zout. Het Voedingscentrum geeft als advies over de hoeveelheid zout voor kinderen: maximaal 2,5 gram zout per dag voor kids tussen de 1 en 3 jaar en max 3 gram zout per dag voor kindjes tussen de 4 en 8 jaar.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook: Recept voor vegetarische burger met bietjes en geitenkaas

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Je kind vegetarisch opvoeden: hoe doe je dat?
Sluiten