Marleen Staal
Marleen Staal Kids 13 feb 2019
Leestijd: 4 minuten

Veilig online: zo leer je je kind zichzelf te beschermen op het internet

Kinderen kunnen tegenwoordig nog eerder swipen dan schrijven. Aangezien kinderen de toekomst zijn en de technologie vooruit snelt, is dat ook niet meer dan logisch. Maar op het wilde web schuilen veel gevaren, dus hoe houd je je kind veilig online?

Dat begint allereerst bij jezelf. Hoe meer jij weet over het internet en alle kindvriendelijke opties, des te beter jij je kind al vanaf een vroege leeftijd kan leren zichzelf te beschermen tegen vervelende situaties. De online wereld kent bijna geen grenzen en hoewel dat voor kinderen enorm leuk is, kan het ook gevaarlijk zijn. Een beetje mediawijs worden kan daarom geen kwaad en jij kan jouw kind daarbij helpen.

Wees eerlijk

Je kunt niet van je kind verwachten dat het voorzichtig is op internet, als hij of zij niet weet wat precies de gevaren zijn. Probeer dit dan ook aan je kind uit te leggen door de connectie te maken met ‘de echte wereld’. In het echt praat je ook niet met vreemden en vertel je ook niet zomaar waar je woont of dat je alleen thuis bent. Je kind zal zo beter snappen dat hij of zij dit online dus ook nooit moet doen.

Laat daarnaast ook duidelijk zien wat geen kwaad kan en welke beelden of websites niet goed zijn en leg ook uit waarom. Leer ze daarbij ook gelijk aan dat wanneer ze wel op zo’n website terecht komen of iets niet wenselijk te zien krijgen, ze altijd jou, je partner of een andere volwassene erbij roepen. Het is heel vervelend als ze zich oncomfortabel voelen als ze iets naars zien, maar leg uit dat ze dit altijd eerlijk kunnen vertellen. Niets is te gek.

Persoonlijke informatie

Zelf kun je een hele hoop instellingen aanpassen zodat je kind niet alles te zien krijgt of zelf zomaar van alles kan invoeren. Zoals een speciaal account voor kinderen op Netflix of een ouderlijk toezicht functie in je internetbrowser. Maar er zijn veel websites, waaronder veel social media, waarop persoonlijke informatie wordt gevraagd.

Spreek met je kind af dat hij of zij persoonlijke info niet invoert, zonder dit even met jou te bespreken. Leg hierbij goed uit waarom je kind dit niet zomaar mag doen. Je adres openbaar maken is niet slim met het oog op potentiële dieven en je leeftijd publiekelijk vertellen kan verkeerde mensen aantrekken. Stel daarna samen een lijstje op met informatie die hij of zij zonder toestemming wél mag geven.

Social media

Maak afspraken met je kind op welke social media hij of zij al een account mag aanmaken en stel een lijst samen met websites of apps die je kind mag gebruiken. Als hij of zij toch iets anders wil opzoeken online, laat hem of haar dan dit samen met jou doen zodat jullie samen kunnen beslissen of het een goede website is. Spreek daarnaast bijvoorbeeld af dat jullie als ouders je kind wel via social media mogen volgen, maar dat jullie je er verder niet mee bemoeien als het niet nodig is.

Praat geen angst aan

Het is goed om je kind mediawijzer te maken, maar schiet niet te veel door door je kind angst aan te praten. Het internet is in de eerste plaats natuurlijk vooral leuk, leerzaam en heeft ook ontzettend veel goeds te bieden. Samen internetten of een spelletje doen via apps kan helpen je kind het verschil te zien tussen ‘slechte’ online plekken en welke websites en apps juist ontzettend tof zijn. En je kind ziet jou enthousiasme en zal dit kopiëren.

Online pesten

Kinderen kunnen enorm gemeen zijn en pesten komt dan ook steeds vaker online voor. Bespreek dit met je kind, zodat het zich veilig voelt jou of je partner hierover te vertellen als hij of zij dit meemaakt. Leg uit wat online pesten is (een vervelende comment onder een foto is al één puntje bijvoorbeeld) en wat je kind kan doen als dit gebeurt. Comments kun je bijvoorbeeld makkelijk zelf verwijderen, vaak kun je gebruikers in games of social media gewoon blokkeren en als het pesten aanhoudt? Laat je kind altijd gelijk naar jou toekomen.

Veiligheidsfuncties

Leer je kind waar bepaalde veiligheidsfuncties te vinden zijn. Dus hoe ze iemand kunnen blokkeren, waar de ‘report this’-knop zit en hoe ze hun account op privé of anoniem kunnen zetten. Leg ook uit dat ze bepaalde knoppen nooit mogen aanklikken (in verband met online virussen) en dat ze alleen met mensen online praten die ze kennen, omdat ze dan zeker weten dat het veilig is.

Meer weten over kinderen en internet?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Veilig online: zo leer je je kind zichzelf te beschermen op het internet
Sluiten