Redactie
Redactie Kinderen 28 mrt 2019
Leestijd: 2 minuten

Moeder over veiligheidstuigje bij kinderen: ‘Is het nou echt zó vreselijk om ze te gebruiken? Ik ben eigenlijk wel fan’

Het veiligheidstuigje is in Nederland niet echt populair. Heel wat mensen begrijpen het gebruik van zo’n tuigje niet, maar voor veel ouders is het juist een uitkomst. Voor hen is een wandeling met hun kinderen ‘los’ een nachtmerrie, zeker als je meer dan één bij je hebt. Ze willen niet in de buggy blijven zitten, maar blijven ook niet aan de hand lopen.

Deze moeder vroeg zich dan ook af waarom mensen zo tegen het gebruik van veiligheidstuigjes zijn:

Gebruik van kindertuigje

‘Mijn kinderen (een tweeling) hebben geen radar voor onveilige situaties, ze zien zelf nergens gevaar in. Het is lastig om ze bij me in de buurt te houden, dus ik maak vaak gebruik van een rugzakje met een ‘teugel’ eraan. Beide jongens zijn heel druk, daarnaast heeft eentje ook nog eens een visuele beperking. Ze zijn beide heel gefascineerd door (vooral rijdende) auto’s en ze zullen zo de weg op kunnen rennen. De tuigjes komen bij ons echt goed van pas.

Maar op de een of andere manier lijkt het of mensen op straat me al beoordelen voor ze de hele situatie kennen. Ik vraag me af of het echt zo verkeerd is om zo’n veiligheidstuigje te gebruiken, ik gebruik ze bovendien om mijn kinderen veilig te houden, dus wat doe ik verkeerd? Ik krijg zulke rare blikken van andere ouders, het lijkt ze haast te beledigen.

Mensen uit mijn omgeving zeggen me wel eens dat ik de rare blikken moet negeren, en dat ze stiekem jaloers zijn over het feit dat mijn kinderen kunnen ronddwalen zonder te ver te gaan. Onlangs kwam een oudere vrouw naar me toe en vertelde ze me dat ‘teugels voor paarden zijn, niet voor kinderen’. Ik besloot het te negeren, richtte me tot mijn kids, en grapte ‘hup, hup, in galop’.

Eén moment is me echt bijgebleven. Ik heb een keer op een forum een bericht geplaatst met de vraag hoe erg het nou echt is om een kindertuigje te gebruiken en kreeg een reactie van een vrouw die een kind was verloren, omdat haar man op een dag besloot het tuigje niet om te doen. Hij had haast en ze zouden toch maar even kort naar buiten gaan, dus hij dacht dat het er niet toe deed.

Daar heb ik wel van geleerd. Het kost maar een minuut om het tuigje om te doen, en het duurde waarschijnlijk minder dan een minuut voordat de zoon van deze vrouw onder een auto belandde, terwijl haar man druk bezig was met zijn dochter. Het kan me niet schelen wat anderen ervan vinden, het komt bij ons goed van pas en blijf het veiligheidstuigje gewoon gebruiken.’
Heb jij een weglopertje? Deze tips helpen je om je kind bij je te houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme