Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Lifestyle 7 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Op reis met of zonder kinderen: dit is de veiligste plek in het vliegtuig!

Vooral in zomervakanties gaan veel mensen en gezinnen er op uit. Zon, zee, strand, of misschien wel een avontuurlijke of culturele locatie. Steeds vaker vliegen we. Maar wat is eigenlijke de veiligste plek in het vliegtuig?

Vliegen kan best spannend zijn. Opgesloten in een metalen box met veel mensen in een kleine ruimte. En dan ook nog eens op een paar kilometer hoogte! Stel, er gebeurt wat; wat is dan de veiligste plek in het vliegtuig? Wij zochten het uit!

Hoe veilig is vliegen?

Vliegen is heel erg veilig. Dit blijkt onherroepelijk uit de cijfers. Het Aviation Safety Network publiceerde cijfers over het vliegjaar 2017.
In totaal zijn er 10 commerciële vluchten gecrasht in 2017. Dat klinkt veel en bovenal verschrikkelijk, maar het is belangrijk te weten dat er in 2017 in totaal 36,8 miljoen commerciële vluchten zijn uitgevoerd.
1 op de 7.360.000 vluchten verongelukt dus.
Deze cijfers maken vliegen de veiligste manier van transport. Ter vergelijking: de kans op een fataal auto-ongeluk is 112 keer groter.

De veiligste plek in het vliegtuig

Waarom dan toch soms zo’n onrustig gevoel als je vliegt? Dat komt waarschijnlijk door hoogte, de onnatuurlijkheid van vliegen en door de vaak dodelijke gevolgen van een crash.
Een auto-ongeluk kan je regelmatig nog navertellen, terwijl een vliegtuig dat neerstort veel vaker dodelijk is.
Toch is dit niet altijd zo. Er zijn overlevenden van vliegtuig-crashes, en statistieken laten zien dat de plek in het vliegtuig hier een rol in kan spelen.

Zo blijkt uit onderzoek dat de veiligste plek in het vliegtuig voor passagiers achterin in het vliegtuig is. Wat ook belangrijk is, is de positie op een rij. Hoewel het vaak veel comfortabeler reist, zijn de plekken aan het raam en het gangpad juist niet de plekken waar je voor moet gaan. Kies voor de middenstoel!
De kans om te overlijden tijdens een crash is op deze stoel ongeveer 16% lager.

Iets meer ruimte? Kies dan voor een stoel bij de nooduitgang. Dit zit niet alleen comfortabeler, maar uit statistieken blijkt dat dit ook een veiligste plek in het vliegtuig is. En dan kies je natuurlijk wél voor de… middelste stoel!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme