Veiling online: Zo laat je je kind veilig YouTube gebruiken
Ieder kind weet de wondere wegen van het wilde web te vinden. En YouTube? Die is altijd favoriet. Filmpjes kijken van je favoriete vlogger of een stukje van een programma. Het lijkt allemaal heel onschuldig, maar toch zijn er manieren om je kind veilig op YouTube rond te laten dwalen.
Schreven we al eerder over YouTube-kanalen die niet alleen leuk, maar ook leerzaam zijn, je kunt als ouders ook een hoop doen om je kind zo veilig mogelijk zijn lievelingsfilmpjes te laten bekijken. En dat is fijn, want zo kun jij met een gerust hart tijdens de schermtijd van je kind je eigen ding, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat er iets vreemds gebeurt.
YouTube Kids
Sinds kort heeft YouTube er een klein broertje (of zusje, hoe je het wil noemen) bij: YouTube Kids. Dat is een gevalletje ‘level up’ want in deze omgeving worden veel mogelijkheden voor je kind beperkt, waardoor hij of zij veilig filmpjes kan kijken. Dat werkt als volgt.
Als ouder log je in op de app (voor Android en iOS) en maak je een account aan voor je kind of kinderen. Per account kun je aangeven hoe oud je kind is en wat hij of zij allemaal kan zien. Zo kun je er voor kiezen dat je kind niet zelf naar video’s kan zoeken, alleen video’s kan zien die jij vooraf hebt goedgekeurd en kun je de zoekgeschiedenis bekijken van je kind.
YouTube kids is speciaal ontworpen voor kinderen onder de 13 jaar en doordat je de leeftijd instelt van je kind, kan YouTube speciaal voor jou kind geschikt content aanbevelen, als je dit wilt. Een handigheidje waardoor zeker weet dat je kind geen dingen te zien krijgt die niet passen bij de leeftijd. Plus: je kan per account – en dus per kind – andere instellingen aangeven die alleen jij als beheerder kan veranderen. Je kids kunnen dus niet stiekem van alles aanpassen, want alleen jij weet de code.
En de voordelen voor je kind? Die surft in een kindvriendelijke omgeving waarbij hij of zij heel makkelijk door de grote knoppen en kleurtjes kan kiezen uit vier categorieën. Leren, shows, ontdekken en muziek.
Beperkte modus
Is je kind boven de 13 en kan het zelfstandig surfen op YouTube? Ook dan kun je toezicht op het YouTube-gedrag van je kind bewaken. Hoe? Door de ‘bepekte modus’ in te schakelen. Zo kan je kind alleen gefilterd materiaal zien. Maar, hier komt de maar, hoewel YouTube veel schadelijke filmpjes in deze modus kan uitschakelen, kunnen er soms nog wat video’s doorheen glippen. Het systeem is niet helemaal 100% ‘safe’ dus.
- Zo stel je de beperkte modus in
- Open YouTube en log in met je Google-account
- In het menu bij het knopje ‘instellingen’ klik je helemaal onderaan op ‘berpekte modus’
- Klik op ‘aan’ en daarna op ‘opslaan.
Zoekgeschiedenis checken
Op YouTube is het mogelijk om de zoekgeschiedenis van je kind te checken. Dat kan handig zijn, want als je weet waar je kind naar zoekt weet je ook of dit binnen de perken valt of dat er misschien video’s tussen zitten die je liever niet wilt hebben.
Automatisch afspelen uitschakelen
YouTube heeft een handige functie waardoor video’s na elkaar automatisch worden afgespeeld. Dit kun je uitzetten, zodat je kind na het kijken van een filmpje niet ineens een ander, misschien wel schadelijk filmpje te zien krijgt. Hoe je dat doet? Wanneer je kind een video uitkiest om te kijken kun jij als ouder aan de rechterkant het knopje ‘autoplay’ uitzetten.
Bespreek de gevaren met je kind
Een vlog kijken is voor je kind heel onschuldig, maar jij als ouder weet inmiddels misschien wel dat er ook een hoop sluikreclame mee gepaard gaat. Of dat er misschien scheldwoorden worden gebruikt, gekke stunts worden uitgehaald of dat simpelweg het leven van een vlogger ontzettend leuk en gezellig lijkt, maar dat in werkelijkheid wellicht tegenvalt.
Bespreek dit met je kind, zodat hij of zij weet waar er precies naar gekeken wordt. Met deze wetenschap krijg je kind een automatisch filter en ziet hij de video’s door een iets minder onschuldige bril. Het helpt bij de bewustwording.
Meer weten over je kind veilig online laten zijn?
- Veilig online: 5 educatieve YouTube-kanalen
- Yo, da’s handig: dit is hét (Youtube)-woordenboek voor ouders met een puber