Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Kids 16 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Venkelthee bij darmkrampjes van je baby: een goed idee?

Overstrekken, moeilijk kijken en onbedaarlijk hard huilen: darmkrampjes zijn geen pretje voor je baby. Venkelthee is een typisch middeltje uit ‘grootmoeders tijd’ om darmkrampjes te verlichten. Maar is het geven van venkelthee wel verstandig? Wij zochten het uit.

Als je baby last heeft van darmkrampjes, trekt hij zijn beentjes omhoog naar zijn buik en kromt hij zijn ruggetje. Het kan ook zijn dat hij zich juist overstrekt. Hij is dan winderig en heeft last van een gespannen, opgezet buikje.

Dit klinkt natuurlijk helemaal niet fijn en dat is het ook niet. Daarom gaat het gelijk gepaard met ontroostbaar huilen. En dat wil je natuurlijk graag stoppen. Toch is venkelthee (of rooibosthee, wat ook vaak genoemd wordt) hier niet het beste middel voor.

Venkelthee voor je baby

Het Voedingscentrum raadt aan om je baby geen venkelthee te geven. Dit zeggen ze omdat er een bepaalde stof in zit (estragol) die giftig is in grote hoeveelheden.

Kleine baby’s kunnen vrij snel meer allylalkoxybenzenen uit venkel en anijs binnenkrijgen dan goed voor ze is, stelt het Voedingscentrum op hun website. Daarom geldt het advies om baby’s deze thee niet te geven en voor moeders die borstvoeding geven om geen venkel- en anijsthee te nemen.

Als je deze 5 signalen herkent geef je je kindje wellicht te veel voeding

Maar hoezo kan het kwaad dan?

Volgens voedingsdeskundige Nienke Tode-Gottenbos van De Groene Vrouw werkt venkelthee inderdaad pijnstillend. Toch is het geen goed idee om te geven aan je baby. Naast bovenstaande, is het namelijk ook (hoe ironisch) niet goed voor darmpjes van je uk.

Dit omdat venkelthee onder bijvoeding valt, en de darmen de eerste zes maanden van je baby’s leven nog niet gebouwd zijn voor bijvoeding. Om dezelfde reden is het ook niet verstandig om rooibosthee te geven aan je kleintje, ook een ‘middeltje’ wat vaak genoemd wordt tegen darmkrampjes.

Wat is er nou, liefje? 7x mogelijke redenen waarom je baby huilt

Venkelthee als je zwanger bent

Als je zwanger bent kun je op zich wel venkelthee drinken, maar drink het dan met mate.

Voedingswijzer voor tijdens de zwangerschap

Zijn er alternatieven?

Dit is het meest vervelende. Eigenlijk kun je niet zo gek geven aan je baby om de darmkrampjes te verlichten. Er zijn wel een aantal dingen die je kunt proberen. Deze tips gaven we in dit artikel over darmkrampjes.

Wanneer je baby blijft spugen na het drinken: alle feiten op een rij

Dit artikel verscheen eerder op Mamaenzo.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Venkelthee bij darmkrampjes van je baby: een goed idee?
Sluiten