Jitra
Jitra Persoonlijk 26 apr 2016

Venus versus Mars: 5 dingen die iedere vrouw moet begrijpen over de man

Het is weer zover. Mijn hormonale brein snapt weer niks van zijn mannengedrag. En zijn mannenbrein snapt weer niks van mijn hormonale gedrag. Gevolg? Ruzie.

Als een sneu stel vechtende peuters schreeuwen we elkaar woorden toe die we helemaal niet willen zeggen en trekken we conclusies die absoluut verkeerd zijn. En hoe harder we ruziën, hoe groter de afstand tussen ons wordt.

Mannen zijn anders, vrouwen ook

Als ik ’s avonds extra vroeg in bed stap om het rijk nog even voor mij alleen te hebben, valt mijn oog op het boek dat ik ooit van mijn zus cadeau kreeg: Mannen komen van mars, vrouwen van venus. Met als boeiende ondertitel: Mannen zijn anders, vrouwen ook. Nou en of mannen anders zijn! Mijn hemel! Zó anders dat ik zelfs in mijn meest flexibele bui niet snap waarom hij bepaalde dingen doet en vooral waarom hij zoveel dingen laat. Het eerste hoofdstuk leest als een biografie, mijn biografie wel te verstaan. Angstaanjagend herkenbaar komen de woorden op me af, maar ik leer er wel van.

Gewoon Niet Helpen!!

Je moet een man helemaal niet willen helpen… Ook niet als je dat uit liefde en met de beste wil van de wereld wilt doen. Gewoon. Niet. Helpen! De man wil het ‘zelluf doen’! Want als hij ‘zelluf’ zijn doel bereikt, dan verdient hij status en groeit zijn zelfwaardering. A-HA. Kom ik aan met al mijn adviezen en tips. Elke keer dat ik denk hem een dienst te bewijzen, voelt hij zich een kluns en niet mannelijk genoeg. Dus elke liefdevolle oplossing die ik aandraag, belandt in zijn ‘spambox’ en laat de frustratiemeter gerust een streepje stijgen.

Ik heb het boek nog lang niet uit, maar hierbij toch alvast vijf tips om De Man wat beter te begrijpen en zo hem, en jezelf, een hoop leed te besparen.

[STAP stap=”1″]

Zelluf doen!!

Zoals gezegd, de man wil het zelf doen. Hij wil zelf zijn doel (hoe groot of hoe klein ook) bereiken en heeft daar geen tips, advies of begeleiding bij nodig. Zeker niet van jou, want jij bent een vrouw. Op jou wil hij de beroemde ‘ik kan alles’-indruk maken. Als hij hulp nodig heeft gaat hij naar een vriend. Een mannelijke vriend. Die snapt hem tenminste en zal per direct een oplossing aandragen.

[STAP stap=”2″]

Stort je hart uit bij vriendinnen

De man is namelijk anders dan jij. Hij is een Man en jij bent een Vrouw. En dat is niet hetzelfde. (oh nee? NEE!) Als jij vertelt over hoe pittig je dag was omdat er zoveel werk op je bureau werd gelegd, gaat hij halverwege jouw verhaal de situatie voor je oplossen. En dat is helemaal niet wat jij wil. Jij wil gewoon een kop thee, een schaamteloos groot stuk chocolade en een ‘oh joh’ en ‘wat lullig’ op de juiste momenten. Oftewel: een vrouwenreactie. En je man is geen vrouw, snappie?

[STAP stap=”3″]

Verwacht niks en geniet van alles

Zijn sokken in de wasmand? Niet op rekenen. Bed opmaken na de nacht? Niet vanuit gaan. Bad leeg laten lopen, speelgoed weg als de kids in bad zijn geweest? Gewoon zelf doen. Bierdopjes meteen in de prullenbak? Waarom? Een telefoontje als hij iets later is? Vergeet het.

Doe lekker alles precies zoals jij het wil, maar verwacht niet dat hij dat ook gaat doen! Hij is namelijk anders! Anders dan jij! Net als jij anders bent dan hij. Dus wat hij normaal vindt, is voor jou een raadsel en wat jij beschouwt als logisch is voor hem totale abracadabra. Ga er nou geen tijd in steken om dit te veranderen, dat doet hij ook niet. Geniet van alle dingen die hij wel doet! Zoals op zondagmiddag pannenkoeken bakken, of met de kinderen na een regenbui door het bos rennen. En de troep vervolgens opruimen? Doe jij gewoon even, terwijl hij de kinderen in bad zet.

[STAP stap=”4″]

Ik hou van jou. Ik hou van jou!

Na een stapel kinderen en een aantal jaren huwelijk zegt hij dit niet meer zo vaak tegen je. Maar wees eens eerlijk, hoe vaak zeg jij het nog tegen hem? Ik moet eerlijk zeggen dat ik het dagelijks meerdere keren tegen de kinderen zeg, roep en zing maar dat hij al een tijdje niet aan de beurt is geweest. Net als jij wil hij zich geliefd voelen. Dus kom op, fluister het weer eens in zijn oor. Vandaag nog!

[STAP stap=”5″]

ES – EE- KAA-ES!!

Ja, mijn ouders lezen mee dus ik kan moeilijk heel hard ‘SEKS’ roepen online, maar het is toch heel belangrijk. Ik weet het. Er zijn dagen dat je er niet aan moet denken. Gewoon omdat je die stapel kinderen aan het opvoeden bent, een droombaan probeert te vervullen, een gezond sociaal netwerk aan het onderhouden bent, te veel chocola in je mond hebt gepropt (en je dus je niet supersexy voelt) of gewoon omdat je rammend ongesteld bent. Toch doen. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar deze valt wel in de categorie ‘kleine moeite, groot plezier’. Voor je het weet heb je weer lol tussen de lakens en ben je binnen no time alle spanning kwijt, ook die spanning die tussen jullie te snijden was.

Heb jij nog andere tips? Reageer op Facebook!>

Wist je trouwens dat onze mannen zorgen voor 7 uur(!) extra werk in het huishouden!>

Reageer op artikel:
Venus versus Mars: 5 dingen die iedere vrouw moet begrijpen over de man
Sluiten