Redactie
Redactie Persoonlijk 12 sep 2014

Verandering van baan op de planning? 5 manieren om elkaar te steunen

Er komt zonder meer een moment in je leven dat je denkt: ‘Ik wil dit werk niet meer doen, ik krijg buikpijn als ik er al alleen maar aan denk’. Oeps, tijd voor verandering. Alleen hoe werkt dit proces uit op je relatie? Wij geven je 5 manieren om elkaar te steunen tijdens dit avontuur.

Het continue getob over of je je baan wel of niet leuk vindt, dat is redelijk menselijk. Geen dag is hetzelfde en er zitten dagen bij dat het je allemaal niet voor de wind gaat. Ook al geeft een zucht lucht aan een hart vol smart, als je man z’n handen tegen z’n oren begint te houden, dan weet je dat het tijd is voor verandering. Vice versa geldt dit natuurlijk ook. Nee, het is niet makkelijk. Misschien heb je een gezin en een kostwinnaar valt zomaar weg. Help! Nog meer stress! Blijf nou maar rustig, je gaat als partners samen door dit proces. Dus jullie zijn er om elkaar te helpen. Hoe? Lees de 5 geboden hieronder.

1. Heb begrip voor de situatie

Zit je in de positie waarin je werk echt ronduit ondraaglijk aanvoelt en de spanning te snijden is achter je computer? Dan alsnog gedraag je je op je werkplek. Je lacht. Je zwaait naar collega’s en je doet netjes wat er van je wordt gevraagd. Gevolg? De emoties kroppen zich op. Nog een gevolg: je komt thuis met zwaaiende armen en woeste blikken. Het was een rotdag en nu is je man in de aap gelogeerd. Het is in dit geval wel belangrijk dat er begrip aanwezig is. Praat erover en zoek samen naar een oplossing.

2. Vorm een team

Vaak blijven mensen zitten waar ze zitten, omdat ze bang zijn voor verandering. Och, en dat het werk dan niet echt uitdagend is dat nemen we wel voor lief. Er moet immers een gezin gevoed worden. Praat eens goed met je man en kijk waar jullie staan. Doe je wel echt wat je leuk vindt? Als je denkt dat een verandering van baan je gelukkiger zult maken, dan is teamwork het belangrijkste wat er is.

3. Er is meer dan praten alleen

Heeft je man besloten om zijn huidige baan op te zeggen? Schiet niet in de aanval en denk ook vooral niet aan alles ‘wat er eventueel fout zou kunnen gaan’. Naast veel met elkaar praten is het fijn als je elkaar ook op andere manieren kunt helpen. Bekijk z’n cv eens en vernieuw dit samen. Of geef ‘m tijd om te sporten of te brainstormen over de toekomst.

4. Wees bewust van het onderwerp in jullie relatie

Issues over werk is een van negatieve aspecten waardoor je relatie beïnvloedt kan worden. Immers, het levert een hoop stress op en de sfeer wordt er niet beter op. Daarbij neemt je werk een groot deel van je leven in beslag en is het dus van belang dat het goed gaat. Plan samen één avond per week dat jullie bij elkaar gaan zitten en alle struggles open en bloot op tafel leggen. Opkroppen in je eentje is niet goed. Open communicatie wel.

5. Kom op, vermijd die beren op de weg en zie kansen!

Ojee, dan heb je eindelijk een sollicitatie achter de rug en dan word je niet aangenomen. Je kunt natuurlijk bij de pakken neer gaan zitten, maar je kunt het ook zien als iets positiefs. Verander je houding tegenover de job-hunt en zie het als kansen en leermomenten. Als je man dit ook doet, weten we zeker dat jullie binnen de kortste keren iets doen wat jullie relatie ten goede komt. En jezelf natuurlijk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Verandering van baan op de planning? 5 manieren om elkaar te steunen
Sluiten