Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Relatie 16 jun 2014

Verbeter je relatie: dans de Tango

Als je relatie in een dipje of sleur zit en het aan passie tussen de lakens al helemaal ontbreekt let dan goed op. Met een klein beetje lef, wat overtuiging richting je partner en een cursus tango dansen is de passie en fun zo weer terug.

Of het nu de plekken zijn waar ik me in beweeg (Gooi/Amsterdam/Expat Kaapstad), mijn leeftijd (veertig) of de levensfase (drie jonge kinderen en een jachtig bestaan) waarin ik mij bevind; om mij heen verkeren veel stellen in een relatiecrisis. En het lijkt ook wel alsof ‘we’ minder moeite doen om bij elkaar te blijven dan vroeger. Te verklaren is het wel, want de vrouw is onafhankelijker geworden en dopt haar boontjes wel, ook zonder man. Toch pleit ik sterk voor vechten voor je relatie, je huwelijk, je gezin. Ook als het uitzichtloos lijkt.

Relatie onder de loep

Uit onderzoek aan de Universiteit van Chicago blijkt namelijk dat twee derde van de ongelukkig getrouwde stellen die een scheiding vermijden, vijf jaar later weer gelukkig getrouwd zijn. Tevens blijkt dat uit elkaar gaan en bijvoorbeeld hertrouwen niet gelukkiger maakte dan bij elkaar blijven. Los nog eens van het verdriet voor de kinderen en de financiële gevolgen van een scheiding. Reden genoeg dus om je relatie op tijd onder de loep te nemen, elkaar in de ogen aan te durven kijken en te zeggen: Ben je blij? Voelen we nog genoeg voor elkaar en maken we elkaar gelukkig?

‘Vergeten te investeren in elkaar is een sluipmoordenaar voor je relatie’

Ok, er is werk aan de winkel, maar om dan ook meteen maandenlang in relatietherapie te gaan gaat velen te ver. Tila Pronk, sociaal psycholoog aan de VU Amsterdam en auteur van het boek Hartstocht vindt dat ook niet persé nodig. De grootste valkuilen in een relatie zijn saaiheid en verveling. ‘Koppels onderschatten dit gevaar en ontdekken vaak te laat dat ze weinig meer samen hebben. Onderweg zijn ze, door drukke levens met kinderen, vergeten te investeren in elkaar. Een sluipmoordenaar voor je relatie’, zegt Pronk. ‘Er is niet echt een schuldige aan te wijzen. Niet aan je relatie werken en denken dat het wel beter zal gaan is echter ook geen optie.’ Tijd voor een onderhoudsbeurt dus, maar als langdurige therapie niet ideaal is, wat kun je dan doen?

Pure emotie en sensualiteit

Ik denk aan de Tangoworkshop die ik geboekt heb tijdens het verrassingsweekend voor mijn mans veertigste verjaardag. Ook wij kunnen wel een relatie update gebruiken. Drie kinderen en twee drukke banen, zorgen ervoor dat we maar weinig aan elkaar toekomen. Sinds we samen in Buenos Aires geweest zijn en de tango in Milonga’s (zie tango naschrift) hebben gezien roepen we regelmatig: ‘wanneer gaan we nu tangodansen?’ Tango is pure emotie en sensualiteit. Die net ingehouden passie en subtiele bewegingen. Het samensmelten van leider (man) en volger (vrouw). De broeierige sfeer tussen de milonguero (man) en milonguera (vrouw). Zou tango een goeie therapie kunnen zijn?

Gevoelens van verliefdheid

Pronk reageert enthousiast: ‘Waar je naartoe wil met elkaar is de beginsituatie van de relatie. ‘Je slurpt elkaar op in het begin, niet alleen seksueel maar ook emotioneel. De relatie zit vol spanning en intimiteit. Jonge stellen delen alles met elkaar, overal wordt over gepraat. Door iets te gaan doen buiten je comfortzone, iets nieuws en spannends, roep je gevoelens in je lichaam op van fysieke opwinding. Doe je samen iets nieuws dan dicht je die gevoelens ook toe aan je partner. Deze gevoelens lijken sterk op verliefdheid.’ State University New York onderzoek onderschrijft deze gedachte. Zij toonden aan dat samen nieuwe, spannende activiteiten ondernemen de kwaliteit van de relatie bevordert. Vooral als deze activiteiten een kick geven.

Toename testosteron

Maar is tango dan specifiek anders dan andere dansvormen, of andere nieuwe activiteiten ondernemen? Volgens onderzoek van Cynthia Quiroga Murcia, werkzaam aan de Goethe Universiteit in Frankfurt, wel. Zij onderzocht de hormoonconcentratie bij 22 tango stellen tijdens het dansen, met muziek en zonder muziek en met en zonder partner. Zij leidde af dat tijdens het dansen de hoeveelheid cortisol (stressveroorzaker) afnam en het testosteron niveau (dat zin in seks veroorzaakt) toenam. De effecten waren het sterkst bij de aanrakingen van tangoparen. En niet zozeer de muziek of de danspassen sec. Pronk ziet ook wel een verklaring voor het mogelijke succes van de tango. ‘Vrouwen zijn zelfstandiger en mondiger geworden dan vroeger, maar toch is het heerlijk om door een man af en toe meegenomen te worden. Hij bepaalt en jij kunt even weer dat meisje zijn. Omdat de regels binnen de Tango heel strikt zijn heb je je daar aan te houden’. Tangodansen kan een relatie dus nieuw leven inblazen.

Tangotherapie

Psycho- en danstherapeute Chaja Kaufmann gaat nog een stap verder. Als systeemtherapeut werkt zij al jaren met stellen in relatieproblemen. Het lichaam wordt eigenlijk verwaarloosd en vaak draait het binnen therapie alleen om de geest. Zonde. ‘Bij tango draait het om leiden en volgen, balans vinden en elkaar aanvoelen en je positie ontdekken. In principe is de man altijd de leider. Hij zorgt ervoor dat de vrouw kan schitteren en geeft haar de ruimte om ‘versieringen’ te maken.’Kaufmann noemt dit een prachtig moment: ‘De schittering van de vrouw boomerangt terug naar de man die dan wel leider is, maar in wezen dus de ondersteuner. In de tango therapie die zij de afgelopen jaren ontwikkelde werk je in een weekend intensief aan je relatie. De belangrijke elementen van het tangodansen komen terug in een relatie. Hoe is de balans tussen twee mensen. Geeft een paar elkaar genoeg ruimte en uitdaging. Liggen de rollen vast of is er ruimte voor eigen ontwikkeling. En hoe staat het met leiden? ‘Als één partner altijd leidt en de ander volgt wordt een relatie voorspelbaar en saai.’Dit soort vragen worden in groepsessies besproken, op de dansvloer wordt bijvoorbeeld gekeken of vastgesleten rolpatronen of karakters ook terug te vinden zijn in de manier van dansen. Geeft de leider zijn volger voldoende ruimte? De lessen worden verzorgt door een professionele tango danseres. De therapie door een erkende psychotherapeut.

Weekend tangoles

Mijn eigen ervaring na onze tangoworkshop? De sensualiteit die we voelden tijdens de intensieve tango sessie werkte lang door. Tijdens de les voelden we ons heel erg verbonden. Daarnaast hebben we ontzettend veel lol gehad en gelachen om ons aanvankelijke gestuntel. Tussen de lakens werd het die avond ook erg gezellig en nu we een beetje gesetteld zijn in ons nieuwe leven in Kaapstad willen we heel graag de tangolessen oppakken. Ik kan niet wachten! Saillant detail: ‘Eén ding wil ik niet’ riep de man na afloop. ‘Je mag niet met andere mannen dansen, veel te intiem!’ Tsja mannen, blijven mannen.

Tango in het kort
De (Argentijnse) tango is zo’n honderd jaar geleden ontstaan in Argentinië (Buenos Aires) en Uruguay. Meegenomen door Europese immigranten. De muziek (met o.a. de beroemde bandoneon) en daar uit voortvloeiende dans baseren zich op de nostalgie en het verlangen naar ’t vaderland. De dans is een intieme verleidingsdans tussen de leider en volger. De leider (man) bepaalt de choreografie en de volger (vrouw) maakt versieringen. De tangodans is emotioneel, uitdagend met een scherp benenspel. Het is een weergave van emoties en verlangens. De tango wordt gedanst in een Milonga.

Dit is een deel van het artikel dat ik vorig jaar schreef voor Red Magazine waar ik destijds werkte.

Reageer op artikel:
Verbeter je relatie: dans de Tango
Sluiten