Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Persoonlijk 5 mrt 2019
Leestijd: 3 minuten

3 redenen waarom je je verdrietig kan voelen na de seks

Een euforische high, complete tevredenheid, helemaal zen en intense verbintenis…  Na de seks ervaren de meeste mensen positieve fysieke en mentale gevoelen. Herken je jezelf hier niet in? Sommige mensen worden na een vrijpartij geraakt door een golf van negatieve emoties. Voel jij jezelf plotseling verdrietig, geïrriteerd of geïsoleerd? En komt het vaak voor dat je – zonder reden – in tranen uitbarst? Dit zou wel eens de verklaring kunnen zijn!

Postcoïtale dysforie

Normaal gesproken gaat een vrijpartij gepaard met mentale én fysieke ontspanning. Maar mensen die PCD ervaren kunnen hun directe gevoelens na de seks uiten in termen, zoals verdriet, angst en prikkelbaarheid. Er is dus sprake van PCD wanneer iemand negatieve gevoelens ervaart na de seks. Je zou denken dat dit optreedt bij mensen met relatieproblemen, trauma’s of psychische stoornissen. Maar het komt ook voor bij personen die geen enkele reden hebben om zich negatief te voelen over hun seksuele ervaring(en). De meeste mensen die na een vrijpartij beginnen te huilen vonden de seks juist heel erg fijn.

Daarnaast kan iedereen te maken krijgen met PCD; mannen én vrouwen, singles én mensen in een toegewijde relatie, mensen met trauma’s én zonder nare seksuele ervaringen. Daarom zijn de negatieve gevoelens soms ook zo lastig te begrijpen en wordt er veel onderzoek gedaan naar PCD. Hoewel er nog veel insights te vinden zijn, bestaan er volgens wetenschappers 3 hoofdtheorieën die de onverklaarbare emotionele reacties teweeg brengen:

1. Je hersenchemie

Soms is de emotionele verbinding met je partner tijdens de seks zo intens, dat het verbreken van deze band verdriet veroorzaakt. Seks zorgt ervoor dat er oxytocine – het liefdeshormoon – vrijkomt, waardoor je je verbonden voelt met je (seks)partner. Tijdens De Daad ben je natuurlijk wel héél letterlijk verbonden met iemand. Als hier een einde aankomt kan het zo zijn dat je hersenen hier heftig op reageren dat er negatieve gevoelens bij komen kijken.

2. Kwetsbaarheid

Seks is kwetsbaar op zich; je bent naakt én voert een handeling uit die veel emoties op kunnen wekken. Soms stel je je zo kwetsbaar op, dat het teveel is voor je lichaam en/of brein. Daarom kan het zo zijn dat “je remmen loslaten” gepaard kan gaan met hele heftige emoties.

3. Trauma’s

PCD komt niet altijd voort uit seksuele trauma’s, maar het ervaren van seksuele mishandeling kan wel degelijk effect hebben op je seksleven. Het kan zo zijn dat je jezelf goed bewust bent van deze trauma’s, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Een geschiedenis van fysiek, emotioneel en/of seksueel misbruik – zowel bij mannen als vrouwen – kan blijvende psychologische gevolgen hebben. De beste remedie is om deze gebeurtenissen te bespreken met een professional.

Herken jij jezelf in (één van) de bovenstaande theorieën? Je hoeft je nergens voor te schamen! Je bent namelijk niet de enige die PCD ervaart. In een studie gaven veel vrouwen (46%) én mannen (41%) aan dat zij wel eens met negatieve emoties kampen na de liefdesdaad. Hoewel de kans groot is dat je je eigen gevoelens niet kan plaatsen, is het toch belangrijk om je gevoelens te bespreken met je partner. Misschien komen jullie er samen achter de oorzaak van “het probleem”.

Lees meer wetenschappelijke stukken over seks:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mindbodygreen

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme