Susan Dalstra
Susan Dalstra Gezondheid 29 juni 2017

Vergeet je ook altijd alles? De wetenschap heeft goed nieuws voor je

Je bent om de haverklap sleutels kwijt, moet belangrijke afspraken rood onderstreept en met extra reminders in je telefoon zetten en onthoud zelden iemands naam. Je bent misschien niet trots op je vergeetachtigheid, maar we hebben wél goed nieuws voor je. 

Irrelevante details

De universiteit van Toronto beweert namelijk dat vergeetachtig zijn kan betekenen dat je juist intelligent bent. Volgens Blake Richardson, die meewerkte aan de studie, stelt je brein prioriteiten voor wat het wel – en niet onthoudt. ‘Het is belangrijk dat je brein irrelevante details vergeet, en in plaats daarvan focust op belangrijke dingen, die je helpen om beslissingen te maken in de echte wereld’, licht hij toe.

Nieuwe hersencellen

Om tot die conclusie te komen bogen onderzoekers zich over data verspreid over verschillende jaren omtrent geheugen, geheugenverlies en breinactiviteit. Ze keken daarbij naar zowel mensen als dieren. Ze ontdekten onder meer dat om nieuwe hersencellen te vormen oudere herinneringen overschreven worden. Daarom worden die herinneringen moeilijker op te halen.

Moeilijker beslissen

Dat heeft ook een evolutionair voordeel. Door meer ruimte te maken voor nieuwe informatie, word je niet misleid door gedateerde en misschien wel misleidende informatie. ‘Als je beslissingen probeert te maken en je brein rakelt voortdurend oude herinneringen op die conflicten veroorzaken, dan kan je moeilijker beslissen. Het is dus een goede zaak dat je geheugen af en toe ‘gewist’ wordt.’

‘Perfect gezond’

Wanneer je écht alles vergeet, is het echter misschien wel tijd je eens achter de oren te krabben. ‘Maar vergeet je af en toe een detail, dan is het waarschijnlijk een teken dat jouw geheugen perfect gezond is en het exact doet wat het moet doen’, stelt de onderzoeker ons gerust. Alleen wel onhandig als je ook wel eens een keer een potje Triviant wil winnen.

Ben je niet per se vergeetachtig maar heb je wel sarcastische trekjes? Ook dan hebben we goed nieuws.

HLN

Reageer op artikel:
Vergeet je ook altijd alles? De wetenschap heeft goed nieuws voor je
Sluiten