Maaike Helmer
Maaike Helmer Mind 5 nov 2015

Vergeven en vergeten? Zó verbeter je de band met je moeder écht

Niet iedereen heeft een even goede band met zijn moeder. Wat als jullie band wel wat lijm kan gebruiken? Dit zijn de dingen die jíj daaraan kunt doen.

Stel grenzen, maar blijf wel relaxed

Natuurlijk is het belangrijk dat je moeder weet dat er grenzen zijn. Jij bent weliswaar haar kind, maar ook een op zichzelf staand individu, dat recht heeft op eigen keuzes (en mogelijk eigen fouten). Laat niet over je heen lopen, maar maak niet van een aanvaring over theekopjes een halszaak. Maar al te vaak slepen mensen gedachten en gevoelens uit het verleden bij een discussie, die er niets mee van doen hebben, maar die voortkomen uit eerdere, soortgelijke frustratie. Recept voor ruzie. Reageer alleen op dat ene voorval.

Wees geduldig

Je moeder wordt ook een dagje ouder, heb wat geduld met haar als ze alleen durft te pinnen in een bankgebouw, als ze steevast de naam van je beste vriendin verkeerd uitspreekt of altijd weer tips heeft om je andijvie lekkerder te maken. Het komt uit een goed hart, zo moet je maar denken.

Denk niet voor haar

Veel aanvaringen met dierbaren komen door een gebrek aan communicatie. Je moeder heeft je keukenkastjes opgeruimd dus zal ze wel vinden dat je een huishouden van Jan Steen hebt. Dat hoeft helemaal niet zo te zijn, misschien wil ze juist laten zien dat de indeling nog voordeliger kan en wil ze je alleen maar helpen. Denk niet voor haar, maar vraag gewoon waarom ze iets doet. Pas dán kun je een (gefundeerd!) oordeel vellen over haar motivatie.

Geef ook eens een beetje mee

Je herkent het vast wel als je zelf moeder bent, je wilt gewoon het beste voor je kind. Probleem is dat je moeder meer levenservaring heeft en dús denkt dat ze ook meer de wijsheid in pacht heeft. Aan de andere kant: je leert pas écht van dingen als je ze zelf ervaart. Probeer haar point of view mee te nemen en zeg dat je het waardeert dat ze meedenkt. Dat is in elk geval íets.

Durf je kwetsbaar op te stellen

Maar al te vaak verharden we in onze standpunten en blijven dingen ‘sudderen’ omdat dingen niet worden uitgesproken. Daarom: communiceer. Zeg hoe bepaalde dingen op je overkomen en stel je daarin kwetsbaar op, maar verwijt nooit. Verwijten is het begin van ruzie en dat wil je nu juist voorkomen. Houd het dus bij jezelf.

Zo verandert de band met je moeder in de loop van de jaren… interessant! >

Hoe is de band met jouw moeder? Praat erover mee op Facebook!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Vergeven en vergeten? Zó verbeter je de band met je moeder écht
Sluiten