Rachelle Abbas
Rachelle Abbas | LinkedIn Kids 13 dec 2018

Plannen om te verhuizen? Dat kun je beter niet doen in het midden van het schooljaar

Het is voor ons volwassenen al moeilijk om je plek te vinden in een nieuw huis, nieuwe wijk of nieuwe regio. Voor kinderen is dat niet anders.

Misschien is het voor kinderen nog wel een heftigere verandering: zij zijn natuurlijk al degenen die een driftbui kunnen krijgen als er een mini verandering plaatsvindt – als je een rode beker geeft in plaats van de blauwe bijvoorbeeld. Als je weet wat er in de hersenen van je kind gebeurt tijdens een verhuizing, kun je het misschien wat makkelijker voor je kind maken om hem te helpen zich aan te passen.

1. Hogere niveaus van stresshormonen komen vrij

Verhuizen is stressvol, en die stress kan voor zowel kinderen als volwassenen zijn tol eisen. De hersenen geven als je stress hebt, een ‘stresshormoon’ vrij, genaamd cortisol. Als je langdurig last hebt van stress, kan het extra cortisol effect hebben op je immuunsysteem. Je kind kan dus snel na een verhuizing verkouden worden. Een paar extra stukken fruit in de lunchbox en zorgen voor genoeg slaap is al een goede stap.

2. Kinderhersenen gaan in de rouwmodes

Als je middenin een schooljaar gaat verhuizen, moeten kinderen niet alleen het huis verlaten dat ze kennen, maar ook de schoolvrienden die ze misschien wel jarenlang hebben gehad. Voor een kind is deze onverwachte scheiding vergelijkbaar met het omgaan met de dood, in de hersenen tenminste. Door de hersenactiviteit in kaart te brengen, hebben onderzoekers ontdekt dat wanneer we rouwen, het brein de activiteit langs de neurale paden (die onder andere je stemming, geheugen en perceptie besturen) verhoogt. Het is dus belangrijk om je kind veel troost te bieden.

Een langetermijnstudie van vrijwilligers tussen 20 en 75 jaar oud wees uit dat hoe vaker deelnemers als kinderen verhuisden, hoe moeilijker het voor hen was om goede sociale relaties als volwassenen te ontwikkelen. De studie merkte op dat mensen die van nature introvert waren, de neiging hadden het slechtst sociaal te worden als gevolg van het vele verhuizen. Als je kind verlegen of introvert is, is het misschien extra belangrijk om leuke activiteiten te zoeken waar ze met andere kindjes gaan spelen.

Moeder: “Ik hou van mijn kinderen, maar ook van hiphop-muziek, en dat gaat niet samen”

3. Minder focus

Een onderzoek dat niet lang geleden is uitgevoerd, liet zien dat kinderen die vaak in hun leven verhuisd waren, zich minder goed konden concentreren. Ook ontdekten ze dat hun lees- en rekenvaardigheden afnamen. Hoe dat kan? Een ander onderzoek liet zien dat een deel van je brein geen activiteit laat zien als er iets verrassend gebeurd – dat heeft ook invloed op je cognitieve vaardigheden. Met andere woorden, je kind vindt het misschien moeilijk om zich op schoolwerk te concentreren als hij middenin een verhuizing zit en daar stress van ervaart.

Reageer op artikel:
Plannen om te verhuizen? Dat kun je beter niet doen in het midden van het schooljaar
Sluiten