Eva Dusch
Eva Dusch Erop uit 14 feb 2016

Verhuren op Airbnb? Deze tips nemen je twijfels weg

Beyoncé die een Airbnb huurt. Of een nachtje slapen in de slaapkamer van Van Gogh. De opmars van Airbnb is niet meer te stuiten. Speel jij ook met het idee om te verhuren, maar heerst er twijfel? Hierbij een beginners-guide.

Ja, het is een lucratieve inkomstenbron waar je al gauw duizenden euros’s mee binnen hengelt. Vandaar dus dat er vorig jaar alleen al in Amsterdam ruim 9700 woningen werden verhuurd. Maar het idee dat er iemand anders in jouw bed slaapt en onder jouw douche staat, stuit velen nog tegen de borst. Maar als je het leuk vindt en lang op reis gaat (of een romantisch Valentijnsweekend weg) kun je je woning best onderverhuren. In de wetenschap dat je je vliegticket alweer hebt terugverdiend is ook wel fijn. Daarom hierbij: waar moet je beginnen en hoe je kamer om te toveren in een comfortabel (én veilig!) gastenverblijf.

Waarom zou je het wel doen?

1. Je verdient er goed (en extra) geld mee (deze telt voor twee).
2. Je leert nieuwe mensen kennen van over de hele wereld.
3. Airbnb beschermt de verhuurders. Let wel op: dit geldt niet voor alles. Waardevolle spullen als sieraden en kunst kun je beter goed opbergen.
4. Het is ontzettend gemakkelijk. Je wordt online keurig op de hoogte gehouden, waardoor je huurders nauwelijks achter de broek hoeft te zitten.
5. Je kunt zelf bepalen aan wie je het verhuurt, dus je hebt echt niet zomaar een malle pietje in je woonkamer zitten.
6. Is het eenmaal verhuurd, dan heb je er in principe geen omkijken meer naar.

En waarom niet?

7. Je weet nooit helemaal zeker wie je in huis haalt.
8. Er is een mogelijkheid dat er iets gestolen of gemold wordt in huis. Het is dus slim om goed verzekerd te zijn.
9. Er lopen vreemden in je huis en dat kan toch een onprettig idee zijn.
10. Volgens Airbnb is het verhuren van je woning appeltje eitje, maar je moet toch aan een heel aantal regels voldoen. Zo mag je niet zomaar onderverhuren, niet meer dan zestig dagen per jaar verhuren of moet je toeristenbelasting betalen. Check deze regels dus goed voordat je een boete aan je broek hebt hangen.

Bron: Tumblr

Hoe moet ik verhuren?

Je hoeft alleen maar een account aan te maken op Airbnb en hierin aangeven wat je wilt verhuren, waar en voor hoeveel personen. Vervolgens kom je bij de prijsgegevens, beschrijving en foto’s(belangrijk!). Heb jij nou niet bepaald fotografie-skills? Airbnb heeft zelfs een speciale (gratis) service hiervoor. Sta je eenmaal online, houdt dan vooral je mail in de gaten.

Aan wie moet ik het verhuren?

Een belangrijk punt. Want nee, je wilt niet online teruglezen dat jouw huis is gebruikt voor een heus project X. Of dat een stel meiden er vandoor gaat met jouw halve schoenen-en tassencollectie. Gelukkig kun je bij Airbnb heel goed en snel scannen wie je liever wel en niet in je huis wilt. Of neem van tevoren een paar keer contact op (desnoods via skype) met de gasten om te zien welk vlees je in de kuip hebt. Tip van de gevorderden: hoe professioneler en mooier je profiel en hoe hoger je verhuurprijs, hoe netter je gasten vaak zijn. Of geef duidelijk aan wat voor soort huurders je prefereert. Zo kun je bepaalde mensen ook speciale ‘aanbiedingen’ sturen.

Maak het ready to rent:

Wil je veel punten scoren op Airbnb, goede reviews scoren en de boel met een gerust hart achterlaten, dan zul je de nodige voorbereidingen moeten treffen. We helpen je alvast een beetje op weg.

[STAP stap=”1″]

Berg belangrijke spullen op

Je kunt moeilijk camera’s ophangen, de kat een go-pro omknopen of de buurvrouw tien per dag het huis laten checken. Je moet er dus op vertrouwen dat jouw gasten zich netjes en naar behoren zullen gedragen. Hoewel het in de meeste gevallen heel goed verloopt, kan het ook wel eens misgaan. Voor de zekerheid kun je alle waardevolle en breekbare dingen goed opbergen of bij iemand anders achterlaten.

[STAP stap=”2″]

Geef duidelijke instructies en maak afspraken

First things first. Geef ten eerste een routebeschrijving naar je huis en eventueel hoe het OV te gebruiken. Maar leg ook andere praktische zaken uit zoals waar ligt de huissleutel, hoe werkt de verlichting, mag er binnenshuis gerookt worden, hoe gaat de televisie aan, wat is het wifi-wachtwoord en wanneer krijgt de kat te eten. Kortom: zorg dat je alle praktische zaken van tevoren goed hebt uitgelegd of schrijf het in een boekje. En wanneer je gasten het huis goed en netjes achterlaten kun je bijvoorbeeld een kleine fee geven.

[STAP stap=”3″]

Zorg voor goede opbergruimte

De ééndagsvlieg zal veelal uit zijn of haar koffer leven of een paar items ophangen, maar iemand die meerdere dagen verblijft zal graag kleding willen uitstallen (die blouse, ai). Je hoeft niet per se een reusachtige kast te hebben, maar een kledingrek is bijvoorbeeld wel zo handig.

[STAP stap=”4″]

Maak het schoon en klaar voor gebruik

Niemand wil in de rommel van de ander zitten. En voor vermoeide reizigers is niets zo fijn als ‘thuiskomen’ in een mooi huis of appartement waar je gelijk je benen omhoog kunt gooien. Maar denk ook aan andere dingen als: trek de batterijen uit de rookmelder voordat deze als een malle afgaat of zorg dat de verbanddoos (je weet maar nooit) goed vindbaar is.

[STAP stap=”5″]

Praktische zaken

Bekijk je appartement of huis met de ogen van de huurder. Waar zit jij op te wachten als jij dit zou huren? Vooral handige hoekjes en functionaliteiten doen het goed, zoals een side table die dienst doet als bureautje, eettafel of makeup-tafel. En verruil stoelen voor handige krukjes die je ergens onder kunt schuiven. En hoewel je niet verantwoordelijk bent voor de boodschappen, check wel even of basisbenodigdheden aanwezig zijn zoals tenminste één of twee wc-rollen in het toilet en zorg dat er op z’n minst thee en koffie aanwezig is.

[STAP stap=”6″]

Extraatjes zijn leuk

Deze kleden de kamer immers aan. Het hoeft natuurlijk geen vijfsterrenhotel te worden, maar geef je gasten wel waar voor hun geld. Denk aan kleinigheden zoals mooie koffietafelboeken, verse bloemen, oordopjes, een karaf water met glazen of een extra fleecedeken over het bed. En de topper is een klein welkomstcadeautje. Hier ga je sowieso ook veel punten mee scoren qua reviews.

Heb jij nog meer tips? Laat het ons weten op Facebook!>

Mocht jij nog eens weg willen: deze 12 Airbnb huizen overtreffen al je dromen>

Reageer op artikel:
Verhuren op Airbnb? Deze tips nemen je twijfels weg
Sluiten