Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Gezondheid 29 mrt 2018

8x foutjes die je geheid maakt tijdens het douchen

Bestaan er fijnere dingen dan na een lange dag een heerlijke lange warme douche nemen? Zo’n douchebeurt lijkt onschuldig, maar er zitten dus do’s en don’ts aan. Dermatologen verklappen de acht foutjes die je onbewust tijdens het douchen maakt. Doe er je voordeel mee!

1. Je scrubt je hoofdhuid met je nagels

Je hoofdhuid goed reinigen kan heerlijk verfrissend voelen. Maar kras niet met je nagels over je hoofdhuid. Dokter Sandy Johnson: ‘Met je nagels over je hoofdhuid gaan, doet meer kwaad dan je denkt. Je kunt met je nagels je hoofdhuid open krabben en het zorgt voor huidschilfers.’ Gebruik voortaan dus liever je vingertoppen om de boel schoon te krijgen.

2. Je zeep bevat geen vochtinbrengde bestanddelen

Een zeep die je huid uitdroogt is niet best. Het voelt tijdens het douchen vast prima, maar daarna wordt het kurkdroog. Ai! Let altijd op of er op de verpakking woorden staan als vochtinbrengend of moisturizing.

3. Je doucht te heet en te lang

Warm douchen is heerlijk. En niemand zegt dat je meteen onder een ijskoude douche moet stappen. Maar die kraan ietsje koeler zetten is ook voldoende toch? Te heet en te lang douchen, stript je huid van haar natuurlijke oliën en het laagje dat vocht vasthoudt.

LEES OOK: Dit is wat er met je lichaam gebeurt als je twee dagen niet doucht

4. Je brengt geen conditioner aan op je hoofdhuid

Heb je de neiging om je conditioner alleen in je haar aan te brengen? Volgens dokter Johnson is het goed om de conditioner óók op je hoofdhuid en in de haarpunten aan te brengen. Conditioner hydrateert namelijk ook je hoofdhuid. Hierdoor kan het een droge hoofdhuid en schilfers voorkomen.

5. Je scrubt je lichaam tijdens het wassen

Volgens dokter Gohora is het eigenlijk al voldoende om simpelweg je handen te gebruiken. Maar voor de mensen die toch liever een douchepuf of scrubwashandje gebruiken: ‘Vervang ze in ieder geval regelmatig. Zo voorkom je dat er bacteriën in achter blijven.’

6. Je scheermesje heeft teveel mesjes

Een scheermesje met vier of vijf mesjes geeft misschien het mooiste resultaat, maar het kan ook je huid beschadigen. Gebruik liever een scheermesje met maar een of twee mesjes.

LEES OOK: 10x bruikbare tips waarmee haren wassen bij je kind minder strijd oplevert

7. Je spoelt de producten niet goed uit

Dokter Johnson: ‘Het is belangrijk dat er geen shampoo en zeepresten achterblijven op je huid of in je haar. Die resten kunnen namelijk zorgen voor huiduitslag en acne. Bacne (acne op je rug) kun je voorkomen door je hoofd voorover te houden als je de shampoo uitspoelt. Zo stroomt het direct het afvoerputje in en niet over je rug.’

8. Je wacht te lang met je insmeren

Er bestaat een perfect moment om je in te smeren met bodylotion. Dep je huid droog zodra je uit de douche komt. Zo is het niet helemaal kurkdroog, maar houdt het nog een beetje vocht vast. Dr Gohara: ‘Maak gebruik van de vochtdamp in de badkamer en smeer je binnen een paar minuten in met een bodycreme. Het trekt namelijk het best in de huid als deze nog een beetje vochtig is. ‘

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reader's Digest

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
8x foutjes die je geheid maakt tijdens het douchen
Sluiten