20 x woorden die mensen stelselmatig verkeerd uitspreken
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F12%2Fverlegen-kind.jpeg)
Dit stuk is geschreven door Inge, die ene van Famme die nogal bovenop taal zit. En dus alles weet over verkeerd uitgesproken woorden. Het heeft haar in de loop der tijd al de nodige vriendschappen gekost, maar zij die zijn blijven hangen, waarderen het des te meer. Hetzelfde geldt voor Famme-lezers, zo leert de ervaring.
Met andere niet verkeerd uitgesproken woorden: heb je geen zin om de taalkundige les gelezen te worden, klik dan nu op het kruisje rechtsboven op je scherm. Denk je: ‘interessant, wat zou ze dit keer te vertellen (lees: corrigeren) hebben?’, scroll dan vooral verder.
Dit keer werp ik me namelijk op verkeerd uitgesproken woorden. Zoek vooral een rustig plekje op waar niemand je kan horen om proefondervindelijk te ervaren hoe eloquent je zelf in de materie zit.
20x verkeerd uitgesproken woorden
1. Espresso
Ongeacht of je geheel bewust (expres) richting dat koffie-apparaat loopt, je noemt zo’n bakkie nog steeds eSpresso – en dus niet eXpresso.
2. Avocado
Het woord avocado telt maar één d en die staat bijna aan het einde. Kijk nog maar eens goed: aan het begin is er met de beste wil van de wereld geen d te vinden. Kortom: mensen die advocado zeggen: dat is klaar nu.
3. Paprika
Confession time: totdat ik bijna tien jaar geleden mijn verkering tegenkwam, had ik er zelf ook moeite mee. Als er papprika gestaan had, had je het terecht zo uit mogen spreken, maar totdat die extra p erbij komt, spreken we het uit als paaaa-prika.
Lees ook: 7 x hardnekkige eigenschappen van taalpuristen
4. Medaille
Ik moet altijd grinniken als ik bij een hardloopwedstrijd over de finish kom en van iemand ‘een mooie medalje’ aangereikt krijg. Het is een van de zeer schaarse momenten waarop ik geen energie heb om de aangever te vertellen dat het toch echt een meda-je is – die ll-en worden in de uitspraak een j.
5. Porsche
Als je er dan eentje kan betalen, spreek het dan op z’n minst goed uit. Het is een porsje, geen porsj.
Huh, hier stond toch eerst iets anders? Voor de oplettende lezer – inderdaad, hier ging ik even het schip in – mea culpa. Met dank aan Porsche zelf die middels een verhelderend filmpje einde maakt aan de onduidelijkheid, waarvoor veel dank.
6. Vanille
Zie medaille.
7. Sowieso
Spreek je sowieso niet uit als zo-en-zo.
8. Euro
Geen uuro’s. We wonen immers ook niet in Uuropa.
9. Puzzelen
Wie ooit begonnen is met van die u een lange u (puuuuu-zelen) te maken, moet voor straf z’n hele leven heel veel puzzels van 1500 stukjes van alleen maar lucht maken.
10. Identiteit
Vertoont gelijkenissen met de avocado – het verschijnsel dat sommige mensen hier letters lijken te zien die in werkelijkheid niet bestaan. Mensen die dit uitspreken als ‘indentiteit’, ik heb het inderdaad over jullie.
11. Toentertijd
De vader van Fammes Lizette zegt altijd ‘toendestijds’, maar helaas, ook dat rekenen we niet goed. Net als toendertijd niet door de ballotagecommissie komt: het is namelijk echt toentertijd.
12. Huwelijk
Daar willen sommige mensen nog wel eens per abuis een ‘r’ tussen planten. Leuk en aardig, maar dan stel ik voor vanaf nu ook Hallmark-kaarten te laten drukken met daarop ‘gefeliciteerd met jullie huwerlijk’.
13. Koningin
Veel mensen geven hun dialect de schuld van het feit dat ze dit danwel als koninnin of als konigjin uitspreken. Godzijdank leidt de uitspraak tot Koningsdag voor aanzienlijk minder ophef dan Koninginnedag al die jaren deed.
14. Normaliter
Klemtoon-dingetje: die hoort niet op de LI, maar op de MA. NorMAliter dus.
15. Auto
Tja, deze leidde bijna tot een fysiek handgemeen op de redactie, waarbij de stemmen voor auto het uiteindelijk wonnen van de handen die de lucht ingingen voor ooto. Ik ben het er nog steeds niet mee eens, maar het schijnt dus echt auto te zijn.
16. Symptoom
Aan het eind pronkt niet voor niets een ‘m’ – een driepoot. Dus waarom bepaalde mensen daar symptoon van maken, blijft een raadsel.
17. Restaurant
Het is een Frans woord, dus die t aan het einde mag je inslikken. En nee, dat je uit Drenthe komt is (wederom) geen excuus.
18. Enige
Wie in dit woord een ‘s’ en een ‘t’ kan vinden, mag het zeggen (en gelijk door naar de opticien). Als je net als elke andere sterveling tot de conclusie komt dat het woord enige geen ‘s’, noch een ‘t’ bevat, en al helemaal niet achter elkaar, mag je het niet meer in je hoofd halen het ooit als ‘enigste’ uit te spreken.
19. Zeven
Alleen Jort Kelder mag legitiem ‘zeuven’ zeggen.
20. Zeikwijf
Volgens mij spreekt niemand dit woord verkeerd uit, maar oefen het na het lezen van dit stukje nog maar eens hardop, just to be sure 🙂
Pas op met die rode pen (note to self): Mensen die andere mensen op taalfouten wijzen, zijn nare mensen