Redactie
Redactie Gezondheid 1 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Feiten & fabels over verkoudheid en wat je kunt doen om te voorkomen dat je de griep krijgt

De bladeren vallen van de bomen, het blijft maar regenen en de temperatuur daalt. Kou wordt geassocieerd met een kop warme chocolademelk onder een dikke deken dicht bij de open haard, maar ook met… ziek zijn.

Velen van ons zijn vaker ziek als het weer koud en nat is dan tijdens de zonnige dagen. Volwassenen krijgen gemiddeld 2 tot 3 keer per jaar last van een verkoudheid, kinderen nog vaker. Waarom lopen we sneller een griep of verkoudheid op tijdens de koude maanden? We zochten het voor je uit.

Feiten en fabels

Niet in natte kleren blijven lopen en binnen blijven als het koud is, zijn adviezen die je vast bekend in de oren klinken. Toch hebben een wandeling in de kou of een fietsrit in de regen geen directe link met ziek worden. Om te achterhalen wat de reden is dat we vaker ziek worden bij nat en koud weer kijken we naar de veroorzaker: het virus.

Een belangrijke verwekker van een verkoudheid is een rhinovirus, de griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. Virussen overleven beter en verspreiden zich makkelijker bij een lage temperatuur. Het virus kan als kleine druppeltjes een paar meter door de lucht reizen. Je kunt een virus oplopen door direct contact met een besmet persoon, maar dus ook door in de buurt te zijn van een besmet persoon.

Waarom besmetting in de koude maanden meer voorkomt

Er zijn verschillende redenen die de kans op verkoudheid en griep verhogen tijdens koud weer:
– Virussen overleven beter en verspreiden zich makkelijker bij een lage temperatuur.
– Als het weer droog en koud is kan een virus langere tijd in de lucht blijven dan tijdens de zomer.
– Ons immuunsysteem is zwakker tijdens het koude weer.
– Tijdens de koude maanden zijn we geneigd meer binnen te zitten, waardoor we langere tijd dicht op elkaar in een gesloten ruimte verblijven. Zo krijgt een virus de gelegenheid zich te verspreiden.

Hoe kunnen we besmetting voorkomen

De volgende punten kunnen de kans op besmetting met een virus minimaliseren:
– Was je handen regelmatig en raak je gezicht niet aan met ongewassen handen.
– Vermijd direct contact met mensen die besmet zijn met een virus en blijf op afstand. Deel geen eten, drinken of bestek met anderen.
– Maak veel aangeraakte voorwerpen regelmatig schoon, zoals de deurklink, de trapleuning en de lampenknop.
– Hoest en nies in een papieren zakdoek. Als een zakdoek niet voor handen is, hoest of nies dan in je elleboog in plaats van in je hand.
– Houd je immuniteit op pijl: Eet gezond, drink voldoende, rust genoeg, kleed je warm aan en zorg voor voldoende vitamine D inname.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Feiten & fabels over verkoudheid en wat je kunt doen om te voorkomen dat je de griep krijgt
Sluiten