Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Kids 5 dec 2018

Wat te doen aan verlatingsangst bij je kind: 6 tips van psychotherapeuten

Is het elke dag weer een drama als je je kind afzet op school, bij het kinderdagverblijf of bij de oppas? Minutenlang tranen, je been niet willen loslaten… Dan heeft je kind waarschijnlijk in meer of mindere mate last van verlatingsangst. Dat is heel normaal, maar wel vervelend. Verlatingsangst oplossen heeft dan ook grote gevolgen voor het zelfvertrouwen van je kind.

Hoe je dat doet? Psychotherapeuten Mary FitzGerald en Rebecca Landau-Millin geven tips op Psychology Today.

Speel de ‘afzetprocedure’ na

Moet je kind nog voor het eerst naar school gaan, maar weet je wel al dat er kans is op huilen bij het afscheid? Praat daar dan vast over met de school. Moet je je kind straks op het schoolplein afzetten, of mag je ook nog even mee de klas in? En wat doet de school aan kinderen die huilen? Met die informatie kun je de situatie vast naspelen met je kind, bijvoorbeeld met Lego- of Playmobilpoppetjes. Op die manier kan hij misschien makkelijker over hun angst praten.

LEES OOK: 10 moeders die je op het schoolplein tegenkomt

Zoek een vriendje of vriendinnetje

Zoals we al schreven, hebben heel veel kinderen last van verlatingsangst. Maar als ze samen de school in kunnen lopen, wordt het misschien al wat makkelijker! Je kunt bijvoorbeeld afspreken op het schoolplein, of al samen naar school fietsen met iemand anders. Zo wordt het toch net iets makkelijker.

Speel spelletjes om verlatingsangst te oefenen

Heb je er ooit bij stilgestaan dat spelletjes als ‘kiekeboe’ (voor jongere kinderen) en verstoppertje (ook voor oudere kinderen) oefenen met verlatingsangst? Immers ben jij of zijn zij dan even weg, maar ze weten ook dat jullie uiteindelijk weer bij elkaar komen. Kinderen leren zo dat mensen en dingen ook blijven bestaat als zij ze niet zien.

Bereid je kind voor door te praten en lezen

Praten helpt. Bij bijna alles, dus ook bij verlatingsangst. Je kunt praten over het moment van afscheid nemen, maar ook gewoon over wat er vandaag op school gaat gebeuren, zodat ze er zin in krijgen en niet aan de verlatingsangst denken. Het helpt ook om boekjes over school te lezen met kinderen, raden de psychotherapeuten aan. Zo kunnen ze zich de ervaring voorstellen en wordt het steeds minder eng.

LEES OOK: Deze snacks aten we vroeger altijd op school (en daar deed niemand moeilijk over)

Luister meer dan dat je vraagt

Probeer je kind duidelijk te maken dat je echt geïnteresseerd bent in wat ze te vertellen hebben over school. Leg die smartphone even naast je en ga er echt voor zitten met een kop thee na school. Probeer meer te luisteren dan zelf te praten.

Laat je kind het gesprek bepalen

Een beetje in lijn met de vorige tip: zorg ervoor dat je kind het controle heeft over het gesprek. Als je zelf veel vragen stelt of je kind elke avond zijn hele dag laat beschrijven, komt het al minder uit hemzelf. Wil je kind even niet praten, dat is dat ook oké. Uiteindelijk komt het ongetwijfeld goed.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Psychology Today

Reageer op artikel:
Wat te doen aan verlatingsangst bij je kind: 6 tips van psychotherapeuten
Sluiten