Janne Vogel
Janne Vogel Kids 20 aug 2018

Verlatingsangst bij je kind: zo maak je het afscheid makkelijker

Het is hartverscheurend en tegelijk ook een béétje vervelend: een kind dat een enorme scène schopt als jij dreigt weg te gaan. Je wilt je kleintje geruststellen en het liefst zo lang mogelijk bij ‘m blijven, maar je weet dat je niet te laat kunt komen bij je afspraak.

Zijn kleine armpjes van je benen afpellen en simpelweg de deur uitlopen terwijl je ‘m nog hoort schreeuwen op de achtergrond, is voor jullie beiden behoorlijk traumatiserend en geen lekkere start van de dag.

Verlatingsangst bij je kind

Omdat je de crèche of oppas het liefst verlaat in harmonie, hebben wij wat tips verzameld die je kunt inzetten op dit soort lastige verlatingsangst-momenten. Lees mee en leer.

1. Zorg voor wat extra tijd (20-30 minuten)

Als je kind ontzettend angstig wordt als jij weggaat, zorg dan dat je voor je weggaat wat vrije tijd inplant. Vervelend als de wekker al vroeg staat, maar het is het waard.

2. Toon begrip

Luister naar de angstige woorden die je kind al huilend uitspreekt en door de kamer roept. Herhaal de boodschap zodat je kind ziet dat je luistert en dat het je uitmaakt. (‘Ik weet dat je heel verdrietig bent dat ik nu wegga’.)

3. Vertel waar je naartoe gaat

Vertel je kind heel precies waar je heen gaat en hoe laat je daar ongeveer aankomt. Spreek met een leidster of oppas af dat je een kort berichtje stuurt wanneer je bent aangekomen op je bestemming.

4. Geef een terugkom-tijdstip

Vertel hem wanneer je hem weer zal zien. Laat hem weten dat je hem niet verlaat, maar gewoon even naar je werk gaat. Herinner hem aan het feit dat je al vaker weg bent gegaan en altijd bent teruggekomen. Geen reden voor paniek!
Tip: zorg dat je ook daadwerkelijk op het ‘afgesproken’ tijdstip thuis bent, zodat je helpt bouwen aan zijn vertrouwen.

LEES OOK: 9 x dingen waarvan iedere oppas stiekem wil dat je ze weet

5. Praat over de dag

Leid je kind af door hem te vragen hoe zijn dag eruit gaat zien, zodat hij niet alleen nadenkt over wat jij gaat doen, maar ook over wat hij zelf gaat doen. Dit geeft je angstige kind perspectief.

6. Blijf pragmatisch

Geef je kleine een knuffel, maar niet langer dan normaal. Blijf bij de feiten: ‘Dat ik nu wegga is niet ongewoon en niet anders dan elke andere dag dat ik wegga.’

7. Speel het slim

Vertel je kind dat je hoopt dat hij begrijpt dat mama en papa hard moeten werken en daarom dus op tijd op hun werk moeten komen. Leg alles goed uit en betrek je je kleine op die manier bij je dag.

Succes

Volg deze stappen een aantal keer, zodat je kind het ‘verlaten’ anders zal gaan bekijken. Kinderen zijn diep vanbinnen simpelweg bang dat je weggaat en nooit meer terugkomt; dat ze je nadat je de deur uitwandelt nooit meer zullen zien. Door duidelijk te maken waar je heen gaat en wanneer je terugkomt, kun je die angst wat verkleinen. Alle kinderen zijn anders, maar over het algemeen bieden bovenstaande stappen altijd uitkomst.

Workingmother

Reageer op artikel:
Verlatingsangst bij je kind: zo maak je het afscheid makkelijker
Sluiten