Verlegen kind: waarom dat helemaal niet ‘erg’ is

Is je kind verlegen? Verlegenheid is geen ‘probleem’ dat moet worden opgelost. Het is voor ouders vooral een uitdaging om te ontdekken waarom je kind zo verlegen is. Waar het ene kind zo verlegen is dat ‘ie niet graag contact heeft met andere mensen, is het ander kind zo extravert dat het onmogelijk lijkt om iets van verlegenheid in zich te hebben.

Hoe weet je als ouder nou wat ‘normaal’ is en wat niet? Verrassing: 99% van de tijd is het antwoord dat het allemaal heel normaal is.

Verlegenheid en sterke instincten

Kinderen die gevoelig zijn – die de neiging hebben om net een beetje meer van de wereld op te nemen dan anderen – kunnen zich als verlegen presenteren. Dat komt deels omdat ze sterke instincten hebben bij alles. Denk maar eens aan overweldigende gebeurtenissen, zoals een nieuwe omgeving (verhuizen) of enkele veranderingen in het gezin (scheiding of geboorte van een nieuwe baby). Als er te veel van deze factoren tegelijk gebeuren, kan dat ertoe leiden dat een kind overweldigd raakt en daardoor verlegen wordt.

Op zoek naar tips om je verlegen kind te helpen leren omgaan met sociale situaties? Die vind je hier

Het belangrijkste wat je kunt doen als ouder is misschien wel dat je je verlegen kind niet probeert te disciplineren in een poging om ze ‘sociaal gepaster’ of meer extravert te maken. Eigenlijk moet je juist de verlegenheid van je kind vieren. Leer je kind de natuurlijke expressie van zichzelf te eren en bescherm ze waar nodig tegen te veel indringing van de wereld om ons heen. ‘Zeg hallo tegen tante Janny!’ is dus geen goed idee. In plaats daarvan, maak oogcontact met tante Janny en spreek een warme groet uit terwijl je kind zich achter je benen verschuilt.

Zo ‘vier’ je de verlegenheid van je kind

  • Het belangrijkste is om je te focussen op de behoeften van je kind. Het kan helpen om veel quality time in te plannen met alleen jou, het gezin of echt even ‘alleen’.
  • Houd sociale situaties beheersbaar, nodig bijvoorbeeld een vriend of vriendin uit voor een playdate, in plaats van drie
  • Als je een opvang overweegt, kun je ook kijken naar de wat kleinere kinderdagverblijven in grote centra
  • Zorg ervoor dat de match er is – laat je kind kennismaken met nieuwe leraren en andere verzorgen, zodat het meteen wat vertrouwd wordt
  • Onthoud vooral dat verlegen zijn normaal en gezond is

You got this! 

Het is je vast niet onbekend dat het belangrijk is dat je kind naarmate hij ouder wordt, steeds onafhankelijk wordt. Als ouder kun je dat al ‘trainen’, namelijk door je kind op jonge leeftijd keuzes te laten maken. Hier lees je waarom dat belangrijk is. 

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Verlegen kind: waarom dat helemaal niet ‘erg’ is
Sluiten