4 tips om jouw verlegen kind te helpen omgaan met sociale situaties
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F04%2FGettyImages-89976115.jpg)
Niet alle kinderen staan er om te springen om met andere kinderen te spelen in de speeltuin. Liever klampen ze zich vast aan jouw been en laten duidelijk merken geen interactiviteit te willen hebben met andere kids. Als ouder is dat natuurlijk jammer om te zien want je wil dat je kind zich op sociaal vlak goed ontwikkelt.
Gelukkig kun je als ouder genoeg dingen doen om jouw zoon of dochter te helpen in sociale situaties. Met deze vier tips leer je jouw verlegen kind hoe hij of zij vriendjes en vriendinnetjes maakt en zich minder verlegen voelt.
Is jouw kind verlegen?
Het is helemaal niet raar dat jouw kind verlegen is maar dat kan er wel toe leiden dat je zoon of dochter moeite heeft om contact te leggen met andere kinderen. Ze vindt het eng om andere mensen (zelfs kids van hun eigen leeftijd) aan te spreken. Als ouder wil je hier graag bij helpen want je wil dat je kind geen last heeft van oncomfortabele gevoelens als het gaat om het hebben van interactiviteit met andere mensen (zowel kinderen als volwassen). Deze tips kunnen je hierbij helpen volgens psycholoog Michael Mintz en oudercoach Maureen Healy.
1. Hoe je er als ouder mee omgaat
Het is belangrijk om jouw kind niet te labelen als verlegen kind maar om het te benoemen als gevoel of emotie van jouw kind op een bepaald moment. Zeg dus nooit tegen je zoon of dochter ‘jij bent verlegen’ maar refereer ernaar als ‘jij voelde je verlegen gisteren’. Daarnaast is het ook belangrijk om er niet negatief over te spreken tegenover je kind. Benoem het eerder als iets wat niet raar is. Zeg dat je zelf ook wel eens verlegen bent als je nieuwe mensen ontmoet. Je kunt er eventueel ook aan toevoegen hoe jij dat op dat moment oplost.
2. Zoek leeftijdsgenoten met een gedeelde interesse
Denk samen met je kind na over een activiteit die zij leuk vindt om te doen. Dat kan van alles zijn, van muziek maken tot scouting activiteiten doen. Schrijf je kind in bij een scoutingclub of geef ze op voor muziekles. De andere kinderen die daar komen delen samen met jou kind dezelfde interesse en dat schept eerder een band. Houd er wel rekening mee dat verlegen kinderen het prettiger vinden in een kleine club dan in een grote groep. Het is waarschijnlijker dat jouw zoon of dochter hier makkelijker vrienden maakt omdat hij of zij samen is met kinderen die dezelfde interesse delen.
Heeft je verlegen kind moeite om vrienden te maken? Zo kun je je kind helpen!
3. Rollenspel tussen ouder en kind
Als ouder kun je je kind laten wennen aan sociale situaties door een rollenspel te doen met je kind. Op die manier zullen ze zich comfortabeler voelen bij soortgelijke situaties in het ‘echte leven’. Leer je kind hoe hij of zij zich kan voorstellen aan andere kinderen. Wat je ook kan doen is je kind iets meegeven om te delen (een gezonde snack of speelgoed waar je met meerdere kids mee speelt). Als je zoon of dochter dan aan een ander kind vraagt of hij of zij ook een snack wil of ook iets wil om mee te spelen is de kans groot dat dat kind jouw zoon of dochter aardig vindt en graag met hem of haar speelt. Klinkt als omkopen, is het niet. Je zorgt er gewoon voor dat er makkelijker contact kan worden gelegd omdat er iets tastbaars is waar de kinderen over kunnen praten.
4. Leg geen druk op je zoon of dochter
Je kunt als ouder nóg zo graag willen dat jouw kind met andere kinderen contact maakt, je kunt het niet afdwingen. Push ze vooral niet, dus dwing ze niet om in een speeltuin contact te zoeken met andere kinderen als ze zich daar niet comfortabel bij voelen. Dat kan serieus zorgen voor een traumatische ervaring bij jouw kind en dat is het laatste wat je wil. Het gaat soms in kleine stapjes en kids kunnen nog enorme sprongen gaan maken als ze eenmaal op de basisschool zitten. Maak je er dus vooral niet te veel zorgen over.
LEES OOK: Waarom het helemaal niet slecht is als je kind een denkbeeldig vriendje heeft