Een kleine ode aan alle mannen op wie we verliefd waren in de 90’s

Justin Bieber, Shawn Mendes… Ligt het aan ons, of waren de mannen in de jaren ’90 stúkken knapper? Of betekent het feit dat we in J.B. niet meer zien dan een hautaine puistenpuber dat wij gewoon stokoud zijn geworden?

Obsessie

Weet je; laat dat antwoord maar zitten. Het is nou ook niet dat we per se terugverlangen naar de tijd waarin onze hormoongestuurde hersenen iedere week een ander slachtoffer vonden om onze verliefdheid op te projecteren. Of verliefdheid… het is maar goed dat social media in die tijd nog niet bestond, anders had ons dat ongetwijfeld een contactverbod of twee opgeleverd. Een obsessie komt dan ook dichter in de buurt.

Rondvraag

En ik weet dat ik niet de enige ben. Iedere vrouw die opgroeide in de nineties kan zo een top tien mannennamen oplepelen. Een bloemlezing uit mijn rondvraag op de redactie.

Rachelle: ‘Ik was altijd verliefd op die stagiaire leraren die dan een middag op school meeliepen.’ Same, Rach, same. Plus later zo’n beetje alle gymleraren onder de 35 jaar op de middelbare school.

Marleen: ‘Iedereen van Westlife, jonge Johnny de Mol, Chad Micheal Murray (van A Cinderella Story, OMG GEIL)
JAN FUCKING KOOIJMAN
maar da’s niet 90’s
Stefano van GTST
Stiekem Jeroen Post ook wel
vj bij TMF was ie
O GOD WINSTON POST
ook GTST
VA FUCKING LERIO, maar dat was 00’s
o god en dan de voetballers
in de jaren 90
Bastiaan Ragas was ook een dingetje
VAN QE SI QE NO
Jody Bernal
raap me op, die hing aan me muur.’

Engnek

Persoonlijk zet ik m’n vraagtekens bij Bastiaan Ragas en Jody Bernal, maar je begrijpt het punt: de mannen waren in de jaren negentig een stuk begerenswaardiger. Het was de tijd waarin Johnny Depp nog gewoon een snoepje was in plaats van een engnek met dubieuze hobby’s. Om for the sake of it het lijstje nog even af te maken met mijn persoonlijke favoriete 90’s mannen:

1. Sergio van Yorin Travel. Of heette hij wel Sergio? Want Google levert teleurstellend weinig hits op. Hoe dan ook: ik heb over die lichtgetinte God met zwarte krullen die dan de hele wereld over reisde en allemaal culturele dingen deed maar niet dat je daar op lette omdat zijn triceps nogal afleidden. Triceps die altijd in beeld waren omdat mannen in die tijd nog tanktops droegen (een trend die verder geen comeback behoeft).

2. Dinand Woesthoff. Ik was 12 jaar en niet eens per se fan van Kane, maar wist wel zeker dat Dinand mijn droomman was. Hij hoefde me alleen nog maar te ontmoeten en dan zou alles zo in kannen en kruiken zijn. Liep allemaal een beetje anders. Hij is nu een brave familieman met kort haar. Een beetje het equivalent van vrouwen die hun haar afknippen en in auberginekleur verven na hun veertigste.

3. Meneer Roepers van biologie. There, I said it. Alleen mijn beste vriendin (Anneloes, love you) wist hier vanaf omdat we in een gedeeld schriftje top 3-en bijhielden op wie we verliefd waren. Meneer Roepers had een niet te negeren mono-brauw, maar hij hoefde het woord ‘boezem’ maar te zeggen en ik zat met een vuurrode kop in de klas. In retroperspectief denk ik arme man, les moet geven aan al die giechelende puberkoppies die nul interesse hebben in fotosynthese maar in voortplanting des te meer. Maar thanks meneer Roepers, mede dankzij u ben ik nooit een tienermoeder geworden.

Dan sluit ik dit bericht graag af met de volgende cruciale toevoeging van Marleen.

‘OMG

CHRIS ZEGERS
KWIJL
KWIJL
tegenwoordig nog net zo heet met zijn rimpels van de zon
daar wil ik nog elke keer mijn hoofd in begraven
die lekkere zongebruide kop van ‘m.’

Susan Dalstra:
‘DIT GAAT ERIN MARLEEN.’

Marleen Staal:
‘ZEI CHRIS DAT MAAR TEGEN ME.’

Oh Chris… het beste wat de 90’s ons gebracht heeft.

Reageer op artikel:
Een kleine ode aan alle mannen op wie we verliefd waren in de 90’s
Sluiten