Anne Broekman
Anne Broekman Gezondheid 13 april 2017

Verlof tijdens je menstruatie: yay or nay?

Krampen, pijn in buik en rug en overvloedig veel bloedverlies: ongesteld zijn is geen sinecure. In Italië gaan nu stemmen op om vrouwen voortaan drie dagen doorbetaald verlof tijdens je menstruatie te geven. Willen we dit ook in Nederland?

Italië is niet uniek in deze aanpak. In sommige Aziatische landen is zo’n menstruatieverlof al jaren gebruikelijk. Zo hebben Japanse vrouwen al sinds 1947 recht op vrije dagen tijdens that time of the month. Ook in Indonesië, Zuid-Korea, China en Taiwan is er zo’n speciaal verlof. Italië zou het eerste Europese land zijn dat vrouwen vrijdagen toekent als ze ongesteld zijn. Goede zaak voor onze Italiaanse zusters, toch? Overigens voerde het Amerikaanse Nike al in 2007 menstruatieverlof in en is er een bedrijf in de Britse stad Bristol dat zijn werkneemsters ‘menstruatievrij’ geeft.

LEES OOK: De eerste menstruatie van je dochter: tijd voor een feestje?

Dubbel gevoel

Eerlijk is eerlijk, ik sta hier een beetje dubbel in. Zo’n verlof kán namelijk best stigmatiserend werken. Zo van: ‘het zwakke geslacht heeft ook weer iets te miepen, hoor’. Vanuit het mannelijk kamp wordt er al vaak wat denigrerend over menstrueren gedaan. Weet je nog de mediastorm rond bioloog Midas Dekkers, zo’n drie jaar geleden? Hij riep toen op tv dat het logisch is dat vrouwen minder verdienen. Vrouwen presteren volgens de bioloog namelijk minder goed dan mannen, want wij zijn immers een week per maand ongesteld. Het stoom kwam uit mijn oren. Een speciaal verlof voor als je ongesteld bent is natuurlijk koren op de molen van al die kerels die vinden dat we ons niet moeten aanstellen en onze menstruatie als slap excuus aangrijpen om met de beentjes omhoog te liggen.

Chocolade binnen handbereik

Aan de andere kant kan een officieel menstruatieverlof wel een manier zijn om ongesteldheid meer geaccepteerd te krijgen. We doen nu vaak alsof het niet bestaat en we er geen last van hebben. Tanden op elkaar en doorgaan, en niemand mag iets merken. Terwijl je je af en toe echt goed beroerd kunt voelen als je ‘opoe op bezoek is’. Steken in je buik, helse krampen of knallende migraine. En dan hebben we het nog niet over al die vrouwen met endometriose gehad. Als er in het wetboek is vastgelegd dat je recht hebt op een aantal vrije dagen in deze periode, dan voel je je toch een stuk minder bezwaard als je het even rustig aandoet en thuisblijft met een reep chocolade binnen handbereik.

Meer openheid

Mannen krijgen wellicht meer begrip voor onze maandelijkse ellende als er bij wet vrije dagen voor geregeld worden. Mijn vriend kijkt me nu vaak wat meewarig aan als ik klaag over krampen en rugpijn. En hopelijk brengt het dan ook meer openheid met zich mee. Zoals we laatst al schreven: maar liefst 90% van alle vaders heeft nog nooit met zijn dochter over ongesteldheid gepraat. En 42% van de ondervraagde mannen geeft aan het onderwerp sowieso nooit aan te snijden. Ook tussen partners onderling blijft het vaak onbesproken. Slechts een derde (32%) heeft het met zijn partner weleens over menstruatie gehad. Shocking toch, voor iets wat gewoon bij het (vrouwen)leven hoort?

Vooralsnog zijn er in de Tweede Kamer geen plannen voor een wetsvoorstel hierover. Wat vind jij: moeten Nederlandse vrouwen ook menstruatieverlof krijgen? Praat met ons mee!

We wísten het wel: bizar onderzoek: menstruatiepijn net zo erg als pijn bij een hartaanval

Reageer op artikel:
Verlof tijdens je menstruatie: yay or nay?
Sluiten