Patricia van den Broek
Patricia van den Broek Kids 22 sep 2017
Leestijd: 2 minuten

Moeder waarschuwt: ‘Honderden video’s op Youtube bevatten verontrustende beelden’

Heel veel video’s, die op het eerste gezicht gewoon een onschuldige tekenfilm lijken, bevatten verontrustende beelden die niet voor kinderen bedoeld zijn. Moeder en journaliste Laura June waarschuwt andere ouders met een stuk op de website van BBC.

Als mijn peuter heel sporadisch een filmpje kijkt, is dat vooral via Netflix. Maar bij oudere kinderen van vriendinnen gaat dat anders. Die zitten soms lekker even een half uurtje (als mama kookt) met een tablet op de bank en scrollen – met de koptelefoon op de oren – lekker door Youtube.

Brute tandarts

Dat grasduinen door kinderfilms op Youtube is minder onschuldig dan het lijkt, waarschuwt moeder en journalist Laura June. Je klikt op een filmpje dat eruit ziet als een video van Peppa Pig maar na een paar seconden is de sfeer die bij deze vrolijke tekenfilm hoort, ver te zoeken. In plaats daarvan verschijnt er een tandarts met een grote spuit die de tanden van Peppa Pig er één voor één uittrekt en het varkentje pijnlijk begint te huilen.

Huilen

Laura June kwam erachter toen haar dochter naar het filmpje keek. ‘Peppa was de hele tijd aan het schreeuwen en huilen, en de tandarts was sadistisch. Dit staat ver van wat een driejarige zou mogen zien’, zegt ze. ‘Maar de cartoon vertoonde genoeg gelijkenissen met Peppa Pig, zodat mijn dochter verklaarde dat het om de échte Peppa ging.’

Bloedering

Als hierop erop googled, stuit je op eerdere berichten van moeders die hiervoor waarschuwen. Zo schrijft moeder en blogger Annete van den Berg al in 2016 op de website WIJ à la Mama: ‘De eerste vijf minuten zijn gewoon een vrolijk, onschuldig filmpje, maar dan… Opeens verschijnt er een monster in beeld dat Peppa Pig injecteert met een grote lading bloed, waarna het roze tekenfilmfiguurtje doodziek wordt en kermt van de pijn. Ik schrik me rot. Het filmpje gaat verder en het wordt steeds erger. Aanvallen met messen, enge geesten die in beeld verschijnen en gewelddadige achtervolgingen.

Frozen en nog meer

Beide moeders stuitten, na wat onderzoek, op honderden gelijkaardige YouTubevideo’s van kindercartoons met ongepaste thema’s. Naast Peppa Pig gaat het om video’s met personages uit de Disneyfilm Frozen, Minions, Doc McStuffins en nog veel meer. Sommige video’s zijn parodieën of zijn zo over-the-top dat ze duidelijk bedoeld zijn voor een volwassen publiek.

Hoe pak je dat als ouder aan?

Hoe kan je je als ouder nu wapenen tegen dergelijke video’s? Door altijd op te letten wat je kind kijkt, maar inderdaad: soms ben je even boven of sta je te koken, en zit je er niet altijd met je neus bovenop. Logisch. De YouTube Kids-app is al een goeie filter voor verontrustende video’s. Daarnaast kan je nog de zogenoemde ‘beperkte modus’ op YouTube aanduiden. Die vind je onderaan YouTube-pagina’s.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Moeder waarschuwt: ‘Honderden video’s op Youtube bevatten verontrustende beelden’
Sluiten