Redactie
Redactie Kids 23 maart 2015

Veroorzaakt onze afwasmachine kinderallergieën?

Recent onderzoek van de American Academy of Pediatrics (AAP) wijst uit dat er mogelijk een positief verband bestaat tussen ‘met de hand afwassen’ en de afname van kinderallergieën. Inge zoekt het uit.

Ik kom uit het tijdperk waarin het hebben van een vaatwasmachine redelijk luxe was. We waren thuis met z’n drieën, maar je kon er de klok op gelijk zetten dat – zodra de borden leeg waren – wij alledrie op magische wijze van de eettafel verdwenen. Nét op tijd voordat moeder de gevreesde ‘wie wast’ en ‘wie droogt’-vragen kon stellen.

Afwasmachine tijdperk

Natuurlijk werden we teruggefloten en stonden we enkele minuten later braaf opgelijnd: één moest wassen, twee mochten (nou ja) er drogen. Vaak verzuchtten we dan hoe goed onze buurjongens het hadden, die hadden thuis immers een afwasmachine.

In retrospect moeten mijn broer, zus en ik dankbaar zijn, (b)lijkt nu. Onderzoek van de American Academy of Pediatrics (AAP) denkt dat er een positief verband bestaat tussen ‘met de hand afwassen’ en de afname van kinderallergieën. Weg met de afwasmachine dus?

Hand- of vaatwas?

Het onderzoek werd vorige maand gepubliceerd in The Journal of Pediatrics en werd uitgevoerd op meer dan 1000 kinderen tussen 7 en 8 jaar. Er werden meerdere zaken bekeken – dus niet alleen of er met de hand of met een machine werd afgewassen – maar onder meer ook het soort voeding dat de kinderen aten (gefermenteerd en/of biologisch). De ontwikkeling van kinderallergieën, astma, eczeem en hooikoorts werd vervolgens bij deze kinderen gemonitored.

Evident resultaat

Wat bleek? Slechts de helft van de kinderen van huishoudens waar ouderwets met de hand afgewassen wordt, hadden last van kinderallergieën. Het resultaat was het meest evident in het geval van eczeem: 38 procent van kinderen die van ‘vaatwasmachine-borden’ at, had last van eczeem, tegenover 23 procent kinderen die van handgewassen servies eet. Ook werd ontdekt dat de correlatie versterkt werd door het wel of niet eten van gefermenteerde voeding, of dat eten direct van het land (denk aan winkels als Marqt) afkomstig was.

Geen weerstand

Natuurlijk betekent dit onderzoek niet dat per definitie gesteld kan worden dat het hebben (en gebruiken) van een afwasmachine automatisch leidt tot allergieën bij kinderen. Waar volgens de onderzoekers waarschijnlijk wél sprake van is, is de zogenaamde hygiënehypothese. Deze hypothese gaat uit van het idee dat kinderen die opgroeien in een volledig bacterievrije omgeving juist méér allergieën ontwikkelen omdat ze nooit enige vorm van weerstand opbouwen.

Vaarwel vaatwasmachine?

Meerdere zaken spelen in deze context een rol van betekenis, waarvoor dan ook meer onderzoek nodig is, aldus de AAP. Al was het maar om definitief vast te stellen of we en masse de vaatwasmachine op non-actief kunnen stellen.

Over kinderallergieën gesproken: kende je dé manier om een notenallergie te voorkomen al?

Reageer op artikel:
Veroorzaakt onze afwasmachine kinderallergieën?
Sluiten