Eva Dusch
Eva Dusch Kids 6 sep 2016
Leestijd: 3 minuten

Verrassende cijfers: griezelig boek helpt kinderen omgaan met hun angsten

Je kinderen enge films en verhalen onthouden zou je kunnen rekenen tot het natuurlijke beschermingsmechanisme van ouders. Maar of je ze hier ook een voordeel mee doet is nog maar de vraag. Nieuw onderzoek wijst juist uit dat het ze helpt omgaan met angst. Dus kom maar op met je Cruella de Vil.

Wie kent niet uit haar eigen kindertijd verhalen die je nog dieper in je stoel deden kruipen. De jeugdboekenserie Kippenvel was niet bepaald bevorderlijk voor je nachtrust en we kunnen nog steeds rillen van Karbonkel het eenogige monster (Brrrr!). Evenals sommige sprookjes. De reden voor veel ouders, ruim genomen zo’n 33 procent, om zulke verhalen met enge karakters te vermijden. Let wel: de cijfers zijn niet wetenschappelijk onderbouwd maar gebaseerd op een kleine poll onder ruim duizend mensen. Maar het deed wel een interessante vraag rijzen: is dit terecht of missen deze kinderen juist iets?

Een goeie les

Ja! zeggen sommige psychologen op dat laatste. Enge verhalen, zoals nachtmerries, zijn een soort afspiegeling van angsten uit de realiteit en ze leren kinderen juist omgaan met hun emoties in angstige of benauwende situaties. ‘Hoe kun je je veilig en geborgen voelen als je niet weet hoe het voelt om bang te zijn?’ vertelt psycholoog Emma Kenny aan The Guardian.

‘Angst is een natuurlijke reactie. En wanneer je een eng verhaal voorleest aan je kind, of ze zelf laat lezen, dan hebben ze hier ook controle over. Ze kunnen het boek wegleggen of je vragen te stoppen met lezen. Of er kan juist een mooi gesprek uit ontstaan waarin ze ontdekken en leren uitleggen hoe ze zich voelen bij zo’n eng verhaal. De wereld kan een angstaanjagende plek zijn. Het is goed voor kinderen om te worden geconfronteerd met angst en te leren hoe hier mee te dealen.’

LEES OOK: Met deze 7 tips wordt voorlezen nog leuker, voor de kinderen én jezelf!>

Zelfvertrouwen

Margee Kerr, socioloog en ‘angst-specialist’, doet onderzoek naar angsten en volgens haar kunnen deze ervaringen bij een kind juist helpen om zelfvertrouwen te ontwikkelen. ‘Denk bijvoorbeeld eens aan de laatste keer dat je een enge film hebt afgekeken of door een ‘spookhuis’ bent gelopen. Grote kans dat je dacht: ‘Yes, dat heb ik toch maar mooi geflikt. Ik heb volgehouden!’ Dat gevoel boost je zelfvertrouwen.

Niet leeftijdsgebonden

Maar let op: leeftijd is geen volwaardige indicator om te bepalen hoe je kind zal reageren op of hoe het zich zal voelen in een angstige situatie. Sommige kinderen, net als volwassenen, vinden het juist een leuke of spannende ervaring. Een angstig brein produceert een cocktail aan verschillende stofjes, zoals het stresshormoon cortisol en adrenaline en noradrenaline, die zorgen voor een fight-or flight reactie. Daarnaast maakt je lichaam ook dopamine aan, het ‘geluksstofje’ dat je beloningssysteem reguleert. De manier waarop ons brein deze dopamine verwerkt heeft ook invloed op hoe we ons voelen in beangstigende situaties.

LEES OOK: Kinderen erven angsten en depressies van hun ouders>

Andere voordelen…

Uit de poll bleek ook dat enge verhalen kinderen helpen met onderscheid maken tussen ‘goed’ en ‘slecht’ (78%), het leert ze omgaan met moeilijke situaties (53%) of het helpt ze hun angsten te overwinnen (48%).

‘Kinderen worden vaak heel goed beschermd’, vertelt Kelly ten slotte, ‘maar risico en angst hebben we nodig in onze jeugd. Alles wat een reeks aan verschillende emoties bij je kan veroorzaken, juist ook in een veilige en gecontroleerde omgeving, is heel goed.’

Dus ouders, wees niet bang dat je blijvende schade aanricht tijdens de voorleesronde. Er mag vanavond best even gegriezeld worden.

Afvinken maar! 19 bedtijd struggles die iedere ouder wel herkent>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NY Magazine

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Verrassende cijfers: griezelig boek helpt kinderen omgaan met hun angsten
Sluiten