Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 8 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Deze verrassende eigenschap bepaalt hoe goed je kind het doet op school

We kennen allemaal de verhalen van kinderen die op hun derde al Harry Potter verslonden, moeiteloos Mozart pingelen en wiskundige vraagstukken oplossen voor de lol. Allemaal heel bewonderenswaardig, maar dat is allemaal niet per se een indicator van academisch succes op latere leeftijd. 

Wat dat dan wel is? Nieuwsgierigheid.

Onderschatte eigenschap

Onderzoekers van de universiteit van Michigan verzamelden jarenlang de data van 6200 kinderen van 9 maanden oud tot en met de kleuterschool. Die kinderen volgden ze een leven lang. Zo ontdekten ze dat nieuwsgierige kinderen al vroeg beginnen met lezen en ook op wiskundig gebied hoger scoren – ongeacht geslacht of sociaaleconomische achtergrond. Nieuwsgierigheid is een belangrijke, maar zwaar onderschatte eigenschap als het aankomt op het een beetje goed doen op school.

Opvallend genoeg heeft het vermogen van een kind om stil te zitten en te luisteren dan weer veel minder invloed op een succesvolle schoolcarrière dan je zou denken. Dat betekent dus dat een kind dat zich moeilijk kan concentreren in de klas alsnog meer kan presteren dan kinderen die wel goed luisteren – zo lang het maar nieuwsgierig genoeg is.

Dus de volgende keer dat je mini-me je wéér om de oren slaat met de ‘waarom?’-vraag, vier het dan. Waarschijnlijk voed je een genie in de dop op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze verrassende eigenschap bepaalt hoe goed je kind het doet op school
Sluiten