Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Zwanger 3 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Must know: de verschillen tussen inwendige en uitwendige CTG

Een CTG (cardiotocogram) is een hartfilmpje dat de hartslag van je baby meet tijdens de bevalling in het ziekenhuis. Beval je thuis, dan luistert de verloskundige ook af en toe naar het hartje van je kleintje, maar zij doet dat met een doptone. Op die manier weten je verloskundige en jij of je baby zich nog goed voelt tijdens de geboorte.

In het ziekenhuis wordt hier dus een CTG voor gebruikt, maar daar zitten grote verschillen tussen en ook nadelen aan. Belangrijk dus om te weten, voordat je in het ziekenhuis gaat bevallen.

De uitwendige CTG

Misschien ben je tijdens je zwangerschap al eens in het ziekenhuis geweest voor een hartfilmpje van je baby. Bijvoorbeeld als je een hoge bloeddruk hebt of als je de baby een tijd niet gevoeld hebt.

Hoe werkt het?

Je krijgt dan een apparaatje op je buik dat vast wordt gezet met twee elastische banden om je buik. Dat apparaatje is weer aangesloten op een monitor naast je bed en daarop zie je een grafiek met de hartslag van je baby. Ook tijdens je bevalling kan het zijn dat de verloskundige of gynaecoloog de hartslag van de baby in de gaten wil houden.

Nadelen

Soms is dat ook echt nodig, als je medisch bent bijvoorbeeld. Ben je niet medisch, dan kan je overleggen of het nodig is. Het nadeel is namelijk dat je geen bewegingsvrijheid meer hebt en juist dat is zo belangrijk voor je bevalling. Ook moet je op je rug liggen, wat de geboorte van je baby ook niet bevordert.

Check dus altijd even of het écht nodig is. Misschien kan het af en toe geregistreerd worden zodat je tussendoor lekker kan bewegen.

Je allereerste echo: dit kun je ervan verwachten

De inwendige CTG

Voor een nauwkeurige hartslagmeting en bewegingsvrijheid wordt tijdens een ziekenhuisbevalling vaker gekozen voor een inwendige CTG. Dit kan alleen als je vliezen al zijn gebroken en als je ontsluiting hebt. Er wordt namelijk een apparaatje gebruikt op het hoofdje van je baby. Dit wordt in ziekenhuistermen meestal een ‘plakkertje’ genoemd, maar dat is het eigenlijk niet.

Hoe werkt het?

De zogenoemde schedelelektrode heeft twee pinnetjes aan het uiteinde die in de hoofdhuid van je baby worden gedraaid. Je kindje kan hier van schrikken en het kan pijn doen, ook laat het een wondje en soms een litteken achter op de hoofdhuid van je baby. Soms worden je vliezen gebroken om een inwendige CTG te kunnen uitvoeren, dit maakt de bevalling heftiger voor jou en je kindje.

Is een CTG nodig?

Als je een goede zwangerschap hebt gehad en je bevalt niet medisch, dan is een CTG vaak niet nodig. En ook als je wel medisch ‘bent’, je wordt bijvoorbeeld ingeleid, dan zijn er vaak nog andere opties, bijvoorbeeld de draadloze CTG waarmee je ook kan bevallen in bad. Laat je dan ook goed informeren over je opties en weet dat je altijd toestemming moet geven voor een onderzoek.

Deze baby wordt gecast als model dankzij echo!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

VrijegeboorteZwangerenportaal

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme