De verschillen tussen keizersnedes: van spoed tot de gentle variant
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.famme.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F10%2Fpexels-jonathan-borba-3259628.jpg)
Een keizersnede klinkt recht-toe-recht-aan. Maar er zijn verschillende soorten keizersnede, waar je soms uit kunt kiezen. Misschien heb je al eens een keizersnede gehad, met spoed of gepland. Of zit er een aan te komen, omdat je een meerling verwacht of om een andere (medische) reden. Dan is het wel zo fijn om te weten dat er verschillende soorten keizersnede bestaan.
Zo is er bijvoorbeeld de gentle sectio, die een zo natuurlijk mogelijke bevalling nabootst, waar je soms voor kan kiezen, maar er is ook de spoedkeizersnede, voor als jij of je baby in nood zijn tijdens de bevalling.
Bereid je in ieder geval voor door de volgende verschillen eens door te nemen, zodat je weet wat je te wachten staat of wat je kan verwachten als je baby plots via een keizersnede ter wereld gaat komen.
Wat is een keizersnede eigenlijk?
Bij een keizersnede komt je baby via een buikoperatie ter wereld. Zo’n operatie kan nodig zijn om verschillende redenen, bijvoorbeeld als je een meerling verwacht, als de placenta voor de uitgang ligt of als er een andere medische reden voor is. Samen met de gynaecoloog bespreek je de opties voor een geplande keizersnede.
De geplande keizersnede
Deze keizersnede plan je van tevoren en duurt zo’n drie kwartier. Je krijgt een ruggenprik (plaatselijke verdoving) of volledige narcose, dit bespreek je van tevoren. Meestal wordt voor een ruggenprik gekozen, omdat je de bevalling dan zelf mee kan maken, maar soms is volledige narcose nodig.
Binnen het eerste kwartier wordt je baby geboren en als je een ruggenprik hebt gehad, maak je dit bewust mee. Bij een geplande keizersnede mag je partner vaak wel aanwezig zijn, behalve als je onder narcose bent. Ook kan je vooraf afspreken of er foto’s gemaakt worden en wie dat doet.
De navelstreng wordt door het medisch personeel doorgeknipt en vaak gaat je baby meteen met de arts mee voor onderzoek. In een enkel geval mag je je kersverse baby even bij je hebben liggen voordat het onderzoek plaatsvindt. Zodra je baby het aankan, en jij, mag je meteen beginnen met het geven van borstvoeding.
De spoedkeizersnede
In tegenstelling tot de geplande keizersnede is bij een spoedkeizersnede weinig tijd om dingen af te spreken met de gynaecoloog. In dit geval gaat het namelijk niet goed met je baby of met jou tijdens de bevalling en is het noodzaak om je baby zo snel mogelijk ter wereld te brengen. Vaak ga je dan ook onder volledige narcose en zal je je baby pas zien als je weer wakker wordt.
Het is dan ook handig om van tevoren met je partner te bespreken wat in zo’n geval jullie wensen zijn, zodat hij of zij dit kan aangeven als je plots onder narcose moet. Je kan bijvoorbeeld vragen of de baby zo snel mogelijk huid-op-huid contact mag maken met je partner, omdat jij dat niet kan doen op dat moment. Zodra je wakker wordt kan je je mini natuurlijk vasthouden (als hij of zij niet in de couveuse ligt) en voeden.
De gentle sectio: de natuurlijke keizersnede
Dan is er nog de gentle sectio die een natuurlijke bevalling zo goed mogelijk nabootst. Dit is een geplande keizersnede, maar bijvoorbeeld niet direct met een medische reden. Bijvoorbeeld als je een zeer traumatische ervaring hebt gehad bij een eerdere bevalling.
Bij een gentle sectio maken jij en je partner de geboorte van jullie kindje heel bewust mee. Zo kijken jullie via een monitor mee tijdens de geboorte en kan je vragen of iemand foto’s wilt maken. De operatiekamer is warmer dan gebruikelijk en je mag je eigen muziek draaien, om de sfeer zo fijn mogelijk te maken. Ook worden geen felle lampen gebruikt, maar zacht licht.
Daarnaast wordt je baby zo natuurlijk mogelijk geboren, dus eerst het hoofdje en dan, heel langzaam en met behulp van je baarmoeder die samenknijpt, wordt de rest van het lijfje naar buiten geholpen. Door je eigen lichaam dus.
Na de geboorte wordt je baby meteen op je borst gelegd en mag je je baby ook bij je houden (natuurlijk wel als alles goed gaat met je kindje). Je kan je kindje ook meteen voeden na deze operatie.
Meer lezen over keizersnedes?
- Van natuurlijke bevalling tot keizersnede: 10 video’s die je ALLES laten zien
- Hoe groot is de kans op een natuurlijke bevalling na een Keizersnede?
- Dit zijn de meest voorkomende redenen voor een keizersnede