Gina Koninkx
Gina Koninkx Kids 3 nov 2021

Is jouw kind klaar om naar de crèche te gaan? 5x verschillende soorten kinderopvang

Het is zover, je kind gaat naar de kinderopvang. Je vindt het leuk vanwege de sociale contacten, of het moet gewoon omdat jij en/of je partner niet meer thuis kunnen blijven. Maar dan de vraag: wat voor kinderopvang past het beste bij jullie zoon of dochter?

Er zijn verschillende soorten kinderopvang voor je peuter. Welk soort je kiest is afhankelijk van je behoeftes en wensen.

Kinderopvang op maat

Dit is waar je in Nederland allemaal uit kunt kiezen.

1. De kinderdagopvang of crèche

De kinderdagopvang of crèche is misschien wel de bekendste opvang. Deze opvang is voor kinderen van 0 tot 4 jaar. De kinderen zitten in groepen van maximaal 16 kinderen, afhankelijk van de leeftijd en de begeleiders.

Sommige groepen bestaan uit kinderen van verschillende leeftijden, andere groepen bestaan uit kinderen van dezelfde leeftijd. De groepen worden begeleid door leidsters of pedagogische medewerkers.

2. De gastouderopvang

Een gastouderopvang is een kleine thuisopvang. In de groepen zitten er maximaal 6 kinderen bij elkaar. De gastouder vangt de kinderen thuis op, samen met zijn of haar eigen kinderen.

Een gastouder is altijd aangesloten bij een gastouderbureau. Het bureau zorgt voor de betaling en bemiddeling. Een gastouder vind je door langs een gastouderbureau te gaan.

3. De peuteropvang

De peuteropvang werd vroeger een peuterspeelzaal genoemd. De eisen van de peuterspeelzalen zijn tegenwoordig gelijk aan die van de dagopvang en daarom wordt er tegenwoordig gesproken over peuteropvang in plaats van een peuterspeelzaal.

De peuteropvang is bedoeld voor kinderen van 2 tot 4 jaar oud. De kinderen gaan hier een paar dagdelen per week naartoe zodat ze zich kunnen ontwikkelen op sociaal gebied en zich rustig kunnen voorbereiden op school.

4. De ouderparticipatiecrèche

Een ouderparticipatiecrèche is een groep ouders die dit zelf organiseert en zelf voor de opvang zorgen. De ouders zijn verantwoordelijk voor alle facetten van de crèche. De meeste ouderparticipatiecrèches zijn officieel erkende kinderopvangcentra.

5. Bij de familie

Veel ouders kiezen ervoor om hun eigen familie – opa’s en oma’s, tantes en ooms – te laten oppassen. Als dit goed georganiseerd wordt en dit in vertrouwen gebeurt, kan dit een heel fijne en flexibele opvang zijn.

De ultieme survival gids voor de eerste crèche dag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Is jouw kind klaar om naar de crèche te gaan? 5x verschillende soorten kinderopvang
Sluiten