Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Gezondheid 25 apr 2017

Ben je een chocolade addict? Daar kun je dus blijkbaar helemaal niks aan doen

Gaat er geen dag voorbij waarop je niet aan chocolade kunt denken? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk een klein beetje addicted. En daar kun je dus helemaal niks aan doen, want Spaanse onderzoekers zijn erachter dat de hersens van sommige mensen een stofje aanmaken dat je om chocolade, pizza en andere vette etenswaren doet schreeuwen.

Nu ik dit artikel schrijf, besef ik dat ik eigenlijk mezelf aan het beschrijven ben.

Helemaal op

In de supermarkt sla ik het gangpad met de chocoladerepen bewust over om er niet naar te hoeven kijken, en als ik dan toch een keer zwicht, haalt de reep mijn keukenkastje niet eens. Ja, ik eet ‘m helemaal op. In één keer. Misschien lonkt het lekkers juist omdat ik weet dat ik niet elke dag een volledige Tony’s Chocolonely naar binnen kan werken, maar ik geloof ook wel dat de werking van mijn bovenkamer het me een stuk moeilijker maakt zo’n reep te weerstaan.

Genetisch onderzoek

Het schijnt volgens Silvia Berciano, een van de onderzoekers, zo te zijn dat sommige mensen het extra moeilijk vinden om zich in te houden, omdat ze genen hebben die invloed hebben op hun eetgedrag. Aan het onderzoek deden 818 mannen en vrouwen mee, die stuk voor stuk vragen moesten beantwoorden over hun eetpatroon en eventuele diëten. Ook werden deze mensen aan een genetisch onderzoek onderworpen.

LEES OOK: Recept: cake met chocolade en boekweit

En wat bleek?

De onderzoekers vonden een link tussen het zogenoemde oxytocine receptoren gen en een grotere inname van chocolade. Ook de genen genaamd FTO en DRD2 zorgen ervoor dat mensen meer last hebben van cravings naar chocolade en vet eten, dan de mensen die deze genen niet in hun lichaam hebben. Volgens de onderzoekers stimuleren deze genen de aanmaak van dopamine, een hormoon dat je een goed gevoel bezorgt. Vandaar dus dat je wel degelijk een blij gevoel kunt krijgen van een hap Milka, Côte d’Or of Tony’s.

Beter inspelen op diëten

Silvia en haar team deden onderzoek naar dit fenomeen om erachter te komen hoe ze mensen die moeite hebben met een dieet het beste kunnen helpen. ‘De onderzoeksresultaten zorgen ervoor dat we een beter inzicht hebben in de eetpatronen en de specialisten in het vak hun patiënten specifiek kunnen adviseren.’

Soms moet je je kop gewoon even in het zand steken: de 18 beste redenen om die chocoladereep nú op te eten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Daily Mail

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ben je een chocolade addict? Daar kun je dus blijkbaar helemaal niks aan doen
Sluiten