Sherita Jager
Sherita Jager Gezondheid 9 mrt 2019

Ook zo verslaafd aan je telefoon? Zo hou je je telefoongebruik beter onder controle

Facebook, Instagram, Twitter, Whatsapp, de social media houdt ons allemaal flink bezig. Gemiddeld zit de Nederlander zo’n twee uur per dag achter z’n minischerm geplakt. Het is helemaal niet erg om af en toe even te willen ontspannen, maar wanneer dit gedrag problematisch wordt, is het tijd voor verandering. Met deze makkelijke tips heb je je telefoongebruik iets beter onder controle.

Wees je bewust van je telefoongebruik

Sociale media zijn gratis, joepie, toch? Heel fijn voor ons, maar het idee achter deze gratis media, is onze aandacht zo lang mogelijk vast te houden. Hoe meer tijd jij op deze kanalen doorbrengt, hoe meer zij verdienen! Want deze grote media verdienen goud geld met het tonen van advertenties.

Dus achter deze grote bedrijven zitten heel veel psychologen en andere slimme mensen die er alles aan doen om ons lichtelijk – of zelfs zwaar – verslaafd te krijgen aan hun product. Niet zo gek dus, dat we ervoor vallen.

7x zo zorg je voor meer me-time in je hectische leven

Bekijk je cijfers

Je denkt dat je misschien niet zoveel op je telefoon zit. Eventjes als je op het toilet zit, op het stoplicht wacht, voordat je opstaat en eventjes voor het slapen gaan.

Oh ja, misschien ook eventjes als je in de rij van de supermarkt staat, en natuurlijk af en toe om een foto te maken of te reageren op een appje.

De gemiddelde Nederlander besteedt zo’n twee uur per dag op z’n telefoon. Jij vast niet, toch? Meet eens hoelang je daadwerkelijk op je telefoon zit. Je kunt apps downloaden om je telefoongebruik te meten.

Waarschijnlijk schrik je als je de cijfers ziet, maar écht, ze liegen niet. Erkennen is onderdeel van het proces. Delete de apps die je afleiden

Is Instagram jouw nummer één verslaving? Verwijder de app dan tijdelijk totdat je je telefoongebruik beter onder controle hebt. Je kunt altijd op de computer even op Instagram, of gebruik maken van de mobile version als het echt nodig is.

Als je het lastiger maakt om aan jouw verslaving te bevredigen, zul je zien dat je minder vaak terugvalt in je oude patroon.

Dit is één van de grootste oorzaken voor stress bij (jonge) vrouwen

Schakel push-notificaties uit

Die pop-ups op je scherm? De lichtjes die erop wijzen dat je een berichtje hebt? Getril? Al deze meldingen zorgen voor afleiding en verleiding. Maar gelukkig moeten alle apps toestemming hebben om push-notificaties te versturen en deze kun je dan ook uitzetten.

Zonder alle afleiding is de kans dat je je telefoon pakt een stuk kleiner. Je bent minder bang dat je iets mist en kunt je aandacht richten op waar je mee bezig bent.

Laat de notificaties alleen aan staan voor belangrijke telefoonnummers – school, je ouders, je kinderen -, en afspraken, en schakel de rest uit.

Je telefoon opladen op een andere plek

Volgens onderzoek is het telefoongebruik in bed een van de meest storende factoren voor het seksleven. Daarnaast is de telefoonstraling natuurlijk ook iets wat we echt niet in onze slaapkamer willen hebben – of nergens eigenlijk!

Leg je telefoon daarom ‘s nachts tijdens het opladen op een andere plek in huis. Sommige mensen leggen hem in een kast, anderen schaffen zelfs een telefoondoos aan die je op slot kunt doen. Het verder wegleggen van je telefoon is een extra drempel en zorgt ervoor dat je hem minder snel pakt.

11 x gezonde gewoonten van over de hele wereld die je wilt overnemen

Denk aan wat je kunt doen met deze extra tijd

Want wat mis je nu eigenlijk echt? De laatste updates uit celeb-wereld? Vluchtige foto’s? Foto’s van kennissen op Facebook? Denk daarom liever aan alles wat je er voor terug krijgt. Meer quality time met je gezin, rust in je hoofd, oog voor details en een betere spanningsboog, bijvoorbeeld.

Ons leven is waar onze aandacht naartoe gaat

Als we onze aandacht willen richten op het moment, en willen leven in het hier en nu, hebben we onze beslissing zelf in handen. Hoeveel mensen zullen op hun sterfbed denken, damn, had ik maar wat meer op Facebook gezeten?

Blijf het jezelf afvragen en stop niet totdat je je gebruik onder controle hebt. Dit is jouw leven, en je hebt er maar één. Hoeveel tijd van jouw leven wil je op je telefoon doorbrengen?

9 leuke (en nuttige) dingen om te doen als je thuis bent (en het is niet op je telefoon zitten)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ook zo verslaafd aan je telefoon? Zo hou je je telefoongebruik beter onder controle
Sluiten