Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Work & Life 22 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Deze gewoonte verklapt dat je verslaafd bent aan je telefoon

De smartphone is niet meer uit ons leven weg te denken. Naast het feit dat we via dit technologische snufje met onze loved ones in verbinding blijven is onze telefoon ook een handig hulpmiddel voor eigenlijk al onze issues. Moet je die collega nog even mailen? Ben je de weg kwijt? Wil je weten hoe zwaar een walvis kan worden? Jouw smartphone is hét antwoord op al jouw vragen.

Het is dan ook niet gek dat we urenlang aan onze gadgets gekluisterd zitten. We kunnen simpelweg niet meer zonder. Maar je kunt er natuurlijk ook in doorslaan. Misschien ben je er weleens op gewezen dat je verslaafd bent aan je telefoon. De kans is groot dat je dit glashard ontkende. Maar als jij je schuldig maakt aan deze bad habbit hebben je vriendinnen toch echt gelijk!

Onderzoek

Een digital wellness bedrijf heeft een onderzoek uitgevoerd om erachter te komen in hoeverre men tegenwoordig écht verslaafd is aan zijn telefoon. Tijdens deze studie werd het telefoongebruik van meer dan 1000 participanten in de leeftijdscategorie 20 t/m 30 jaar onder de loep genomen. De onderzoekers ondervonden dat maar liefst 80% van deze jongvolwassenen hun telefoon meeneemt naar bed. Ook spenderen deze telefoongebruikers gemiddeld 75 minuten aan scrollen op hun telefoons voor ze naar dromenland gaan.

LEES OOK: Eerste mobieltje: een checklist voor jou en je kind

Shocking!

Dit is misschien geen grote shock, gezien veel mensen tegenwoordig aan hun smartphone gekluisterd zitten ter ontspanning voor het slapengaan. Als je jezelf hierin herkent ben je misschien toch verslaafder aan je digitale gadget dan je wil toegeven. Wat namelijk opmerkelijk was binnen deze studie is dat 70% van de ondervraagden die s’avonds nog eventjes door hun feed scrollen hun smartphone ook overdag niet met rust kunnen laten. Sterker nog; zij blijken hun telefoon minstens elke 15 minuten te checken gedurende de dag.

Conclusie

In vergelijking met techless slapers neigen degenen die hun telefoon mee naar bed nemen hun smartphone vaker te gebruiken. Maar waarom zijn zij meer gehecht aan hun smartphone? De CEO van het digital wellness bedrijf vermoedt dat het te maken heeft met FOMO: the fear of missing out. Hij baseert deze aanname op basis van eerdere onderzoeken die de geestelijke gezondheidseffecten van social mediagebruik aantoonden. Om vrienden – en wat zij doen – niet te missen zijn mensen tegenwoordig geneigd om hun smartphone geen seconde links te laten liggen.

LEES OOK: Ook zo verslaafd aan je telefoon? Zo hou je je telefoongebruik beter onder controle

Digital detoxing

Het is algemeen bekend dat overmatig telefoongebruik niet goed is voor onze gezondheid. Als je met je telefoon naast je hoofd slaapt is het daarom misschien de moeite waard om een digitale detox te ondergaan. Het medicijn om af te kicken is vrij simpel. Houd je telefoon buiten de slaapkamer – en investeer eventueel in een wekker als je je telefoon gebruikt om je te wekken -. Lukt dit je écht niet? Dan kun je je telefoon ‘s nachts ook op de vliegtuigmodus zetten, zodat je offline bent. It’s worth it! 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mindbodygreen

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze gewoonte verklapt dat je verslaafd bent aan je telefoon
Sluiten