Thea Tijssen
Thea Tijssen 1. Categories februari 19, 2017

Experiment: versterk het zelfvertrouwen van je kind met een simpel servetje

Om met wat minder leuk nieuws te beginnen: zo’n 1 miljoen Nederlanders van 12 jaar of ouder gaf in 2014 aan een depressie te hebben of hebben gehad.

Depressie is niet zomaar iets wat je kunt voorkomen. Maar door het zelfvertrouwen van onze kinderen een boost te geven, kunnen we er wellicht voor zorgen dat zij later minder bevattelijk zijn voor depressieve gevoelens. Althans, dat stelt auteur Renee Jain van de Huffington Post.

Vaardigheden

Alleen zo, schrijft Renee, kunnen we het aantal psychische stoornissen en stressgevallen in de volgende generatie terugdringen. ‘We kunnen ervoor zorgen dat wij (ouders, leerkrachten en andere verzorgers) vaardigheden onder de knie krijgen die op wetenschappelijke onderzoeken gebaseerd zijn.’ Zo kunnen we deze doorgeven aan anderen, maar vooral aan onze kinderen. Neem bijvoorbeeld de volgende ‘vaardigheid’.

Zelfvertrouwen dankzij het papieren servetje

Wat is het?
Je bedenkt wat je sterke punten zijn en gaat deze gebruiken als je de volgende keer een probleem oplost.
Hoe?
Leg de hand van je kind op een servetje of een stuk papier en trek deze om. Vraag je kind naar zijn of haar vijf beste eigenschappen – en schrijf er eentje in elke vinger.
En wat dan?
De volgende keer als je kind met tegenslag te maken krijgt, moet hij een vinger/eigenschap kiezen en die eigenschap gebruiken bij het oplossen van zijn of haar probleem.

Zo simpel?

Probeer dit ook bij jezelf te doen en leer het dan aan iemand anders, schrijft Renee. Bij een vriendin, je partner of een collega. Zo geef je deze vaardigheid door en kan iedereen dit met zijn of haar kinderen doen. Zou het echt zo simpel zijn? Alle kleine beetjes helpen in elk geval.

Onderzoeksresultaten

Onderzoek is duidelijk: je sterke karaktereigenschappen benoemen en uitkiezen, verhoogt levensvreugde, welzijn, en zelfs prestaties op academisch niveau. Hier vind je meer dan 150 onderzoeksresultaten die dit bevestigen.

Niet alleen een servetje kan helpen je kind meer zelfvertrouwen te geven, dat kan een peptalk net zo goed. Misschien wel beter: als je hem net als deze vader geeft althans. We love it!

Reageer op artikel:
Experiment: versterk het zelfvertrouwen van je kind met een simpel servetje
Sluiten