Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids 2 feb 2017

‘Lach om jezelf’ en nog 11 adviezen aan mijn zoontjes

Een jongen tot een beschaafde man opvoeden is een hele uitdaging. Het leven kan heftig zijn, dus wil je dat je kinderen goed zijn voorbereid op het ‘op eigen benen staan’ – ook al duurt dat nog lekker lang.

Het liefst wil je je kinderen eeuwig thuishouden en beschermen tegen al het kwaad in de wereld. Maar ja, dat kan natuurlijk niet. Zoals iedere ouder sta ik ook weleens stil bij wat ik mijn jongens nou eigenlijk wil meegeven. Welke lessen moeten ze leren? Welke normen en waarden zijn belangrijk? En wat moeten ze weten voordat ze De Grote Boze Wereld instappen? Ik maak hiermee een begin, maar het is zeker geen volledige lijst. Het zijn gewoon dingen die ik belangrijk vind en die soms (wat minder) voor de hand liggen.

1. Noem iemand bij zijn naam als dat kan

Als je iemands naam vergeet, vraag die dan opnieuw en geef vooral je ouders (eigenlijk je vader) de schuld voor het doorgeven van het slechte-geheugen-voor-namen-gen. Een naam onthouden is de manier om iemand te bereiken: die kleine moeite van jou, doet ze openen.

2. Heb zelfspot

Maak grapjes over jezelf. Niet dwangmatig (dan lijk je onzeker) maar op een eerlijke, speelse en vriendelijke manier. Dat maakt dat mensen zich fijn voelen in jouw nabijheid, het creëert vertrouwen en zorgt ervoor dat je zelfverzekerd overkomt.

3. Falen is goed

Weet je waar ik veel van heb geleerd? Van mijn vergissingen en fouten. Als je iets verkeerds doet of ergens in faalt – en dat gaat gebeuren, want je bent niet perfect – probeer er dan naar te kijken als een leerproces in plaats van je er de hele dag klote door te laten voelen.
Of het nou een gemiste penalty is, een gestrande relatie, een bedrijf dat failliet gaat of een beker chocolademelk die je om laat vallen: falen is goed. Probeer daar bij stil te staan als er iets misgaat. Natuurlijk moet je niet al te vaak de fout ingaan, dus leer vooral van andermans fouten.

LEES OOK: De 9 opvoedfouten die elke ouder maakt, ook al doe je nog zo je best

4. Vertel de waarheid

En wees geen leugenaar. Mensen hebben de gave om oneerlijkheid te erkennen. Je kwetsbaar opstellen en laten zien dat je niet perfect bent, verbindt je met mensen. De waarheid horen is over het algemeen goed voor mensen, óók als het lastig is om die te zeggen. En wat blijkt: het is minder werk om de waarheid te spreken. Als je altijd de waarheid vertelt, is het makkelijker te onthouden wat je hebt gezegd. Bovendien: niemand houdt van leugenaars.

5. Gevoel voor humor is alles

Ik kan me niet voorstellen dat je het niet hebt, aangezien je bij je vader en mij opgroeit (en wij zijn behoorlijk geestig, al zeg ik het zelf). Vergeet niet om je gevoel voor humor juist in slechte tijden te gebruiken, omdat je het dan het hardst nodig hebt. Dat geldt ook wanneer de mensen om je heen het nodig hebben. Onderschat nooit de kracht van een goed geplaatste grap in een nare situatie.

6. Kom op voor alles waarvan jij denkt dat het goed is

Ook als je daar als enige in staat.

7. Snap dat niet iedereen je leuk zal vinden

Ik weet, dit komt waarschijnlijk als een shock, maar het is de waarheid. Sterker nog: er zullen veel mensen zijn die jou niet leuk vinden. En weet je? Dat is prima. Leer wie er toe doet. En ga maar eens na: vind jij iedereen die je ooit hebt ontmoet leuk? Ik denk van niet. Het is prima om niet aardig gevonden te worden. Zo gaat het leven en dat doet soms pijn. Maar zet jezelf er overheen en ga verder.

LEES OOK: ‘Niemand tegen wie we zo onterecht onaardig kunnen doen als tegen jou’

8. Als je iemand pijn doet, zeg dan sorry

Wees sterk genoeg om toe te geven dat je iets verkeerd hebt gedaan en bied je excuses aan. Maar doe nooit iets wat zo erg, pijnlijk of stom is dat je met een excuus niet goed kunt maken wat je hebt gedaan.

9. En heb zelf de gave om te vergeven

En wees slim genoeg om nooit te vergeten.

10. Behandel bedienend personeel met respect

Want het zegt zo veel over je als je onaardig of respectloos bent tegenover de ober of serveerster. Maar echt. Onthoud dat. Bovendien: waarom zou je niet respectvol zijn?

11. Je hebt niet altijd gelijk

Zorg dat je goed kunt luisteren naar anderen, ook als zij je zeggen dat je fout zit. Vooral als ik degene ben die dat zegt.

12. Volg je dromen

Dat klinkt misschien wat cliché en afgezaagd, maar je wil niet weten hoeveel mensen onder druk zijn gezet om het leven te leiden dat ze eigenlijk niet willen. Dus doe vooral wat je wil doen. Is het je droom om een illusionist in Las Vegas te worden: ga je gang. Wil je aardrijkskundeleraar worden op een middelbare school en daarnaast optreden als travestiet? Doe je best. Wil je iets bereiken in de tv-wereld of als bouwvakker? Ga ervoor!

Voor iedereen die zijn zonen iets wil meegeven, maar niet weet waar te beginnen, lees deze mooie brief die Muriel aan haar zonen schreef op Wereldmeisjesdag.

FOTO’S: vsco.co, okchicas.com en caraloren.com.

Reageer op artikel:
‘Lach om jezelf’ en nog 11 adviezen aan mijn zoontjes
Sluiten