Inga Stoit
Inga Stoit Gezondheid 7 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn vervangende namen voor suiker die misleidend kunnen zijn

Steeds meer mensen raken bang voor suiker. Om precies die reden wordt er vaak gekozen om een ander ingrediënt op de verpakking te zetten, maar wat eigenlijk op hetzelfde neer komt. Deze namen voor suiker kunnen misleidend zijn.

Schrik niet bij het lezen van dit artikel, maar doe er je voordeel mee. Hierna ken jij de andere woorden voor suiker én de waarheid achter deze ingrediënten. Wees bewust van wat je eet, voor jou maar ook voor je kleine.

Namen voor suiker

Je kijkt op de ingrediëntenlijst en ziet: honing, kokosbloesemsuiker, palmsuiker, dadelsuiker en meer ‘gezonde’ suikers. Hierdoor krijg jij het idee dat je een veilige of gezonde keuze maakt. De waarheid is echter anders.

Jouw lichaam maakt namelijk geen onderscheid tussen tafelsuiker of zogenaamd gezonde suikers. Daarnaast levert dit vaak ook nog eens hetzelfde aantal calorieën op.

Het is waar dat er mineralen in kokosbloesemsuiker zitten, maar dat maakt het helaas niet ineens gezond. Hetzelfde geldt voor dadelsuiker. Ook hiervoor geldt weer dat het aantal calorieën niet minder is. Laat je dus niet voor de gek houden.

Is suikervrij snoep gezonder dan ‘normaal’ snoep?

Siroop soorten

Naast de gezonde termen – waar suiker achter staat – zijn er ook siropen die op hetzelfde wijzen. Denk aan: rijstsiroop, agave nectar, suikerbietsiroop, yaconsiroop, maplesyrup en meer.

Siroop klinkt wellicht onschuldiger, maar dit is helaas niet het geval. Mensen denken al snel dat agave een gezonde lekkernij is.

Het zou een gezond alternatief voor stroop zijn, maar in feite is het slechts het mooie verkooppraatje waar wij stuk voor stuk intrappen.

De fructose is hierin namelijk bijzonder hoog en dit vergroot de kans op obesitas, daarnaast is jouw lever hier ook alles behalve content mee. Wanneer je teveel siroop-soorten consumeert, kunnen de suikers je letterlijk ziek maken.

10 tekenen dat je te veel suiker binnenkrijgt

Fruitsapjes

Mensen zijn nog steeds geneigd te geloven dat fruitsapjes ultra gezond zijn. Helaas herkent ons lichaam vooral de suiker in dit drankje. Daarnaast worden er vaak ook nog eens suikers aan toegevoegd.

Let op termen als: druivensapconcentraat, vruchtensapconcentraat, rietsap en dergelijke. Siropen, nectar, geconcentreerde sappen en andere suikers beïnvloeden op dezelfde manier de bloedsuikerspiegel en leveren ongeveer hetzelfde aantal calorieën.

Laat je dus niet vertellen dat fruitsapjes beregezond zijn. Je kunt het drinken omdat je het lekker vindt, maar de voorkeur gaat uiteraard naar een stuk fruit.

5 Simpele manieren om je kind minder suiker te laten eten

Alles wat op ‘ose’ eindigt

Denk aan dextrose, fructose, glucose, lactose, maltose, ribose, sucrose, saccharose en galactose. Dit zijn opnieuw andere namen voor suiker.

Sucrose betekent namelijk eigenlijk gewoon tafelsuiker. Maar wanneer er suiker op het etiket staat, pakt men het minder snel.

Fructose is de natuurlijk voorkomende vorm van suiker in honing, fruit en knolgewassen. Al deze suikers hebben verschillende specifieke betekenissen.

Ze kunnen een mooie wetenschappelijke naam hebben, of een standaardnaam. Om die reden zouden mensen niet op de naam moeten letten, maar op de hoeveelheid suiker die is toegevoegd aan voedingsmiddelen.

Ook interessant: Zoveel gram suiker per dag binnen krijgen is verantwoord

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit zijn vervangende namen voor suiker die misleidend kunnen zijn
Sluiten