Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 25 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Dit is écht vervelend peutergedrag, maar blijkt eigenlijk heel belangrijk te zijn

Peuters aka kleine mini dictators. Bijna oud genoeg voor de kleuterschool, maar absoluut geen baby meer. En daar hoort bijpassend peutergedrag bij, wat soms (lees: meestal) vervelend kan zijn.

Begrijp ons niet verkeerd, peuters zijn ook heel leuk maar de peuterfase is een pittige. Soms zit je echt even met je handen in het haar en waarschijnlijk is dat om één van het volgend peutergedrag. Het kan het bloed onder je nagels vandaan halen, maar toch schijnt dit gedrag heel belangrijk te zijn:

1. Schreeuwen

Waarom zou je je tijd voordoen door precies te te zeggen wat je wilt, wanneer je ook gewoon kunt schreeuwen? Ook al is het niet prettig, schreeuwen en gillen is ‘normaal’ gedrag voor een peuter. Peuters schreeuwen omdat ze nog druk bezig zijn met hun social en emotionele skills te ontwikkelen. Ze weten dus nog niet duidelijk hoe ze gevoelens moeten uitdrukken.

LEES OOK: Waarom je peuter af en toe best even de baas mag spelen

2. Zeuren

Daarnaast is zeuren of jammeren ook heel vervelend gedrag van een peuter. Waarom praten in eenvoudige zinnen als je ze ook heel laaang en jammerend kunt zeggen? Volgens kinderpsycholoog dr. Laura Markham is jammeren volledig normaal. Zij pleit ervoor om wat dieper te kijken en de kwestie bij zijn kern aan te pakken. Misschien heeft je peuter niet de vaardigheden of middelen om goed te praten, misschien voelt ‘ie zich machteloos of zoekt ie een verbinding. Wat de reden ook is, het is een volledig normaal peutergedrag.

3. Alles zelf willen doen

Dat je peuter alles zelf wilt doen, maar het dan waarschijnlijk drie keer zo lang gaat deuren: we kennen het allemaal. Hoe frustrerend dit soms kan zijn, het zelf doen is niet alleen normaal, het zorgt ook nog eens dat je kleine zijn vaardigheden en capaciteiten ontdekt.

4. Alles willen wat een ander heeft

Wil je kleine per se spelen met precies dat speeltje waar zijn broertje of zusje toevallig mee speelt? Peuters staan er om bekend dat ze iets willen wat ze niet hebben. Hoewel dit behoorlijk vervelend kan zijn, is het ook een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling die je kind leert assertief te zijn met zijn leeftijdsgenoten.

LEES OOK: Deze signalen laten zien dat je kind klaar is voor zindelijkheidstraining

5. Klimmen op meubels

Wat is het toch met al dat klimmen? Klimmen is wel een belangrijke grove motorische vaardigheid die peuters nodig hebben om te ontwikkelen. Volgens een studie moeten ouders kansen bieden die hen aanmoedigen om dat te doen. We vragen ons af of stoelen dan echt de beste leermiddelen zijn, maar oké…

6. Korte dutjes

Laten we het rijtje eindigen met misschien wel de ‘vervelendste’ peutergewoonte: de korte slaapjes. Wanneer je na lang zwoegen je kleintje eindelijk in slaap hebt gekregen, begint ie over een half uur (als je mazzel hebt) weer wakker te worden. Deze dutjes zijn voor peuters heel normaal, een dutje van 30 minuten of meer is nog steeds heel goed voor een kind. Eigenlijk is elk dutje, hoe kort ook, goed voor je kleine.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme