Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 20 jul 2017

Kinderen worden vervelender als ouders hun smartphone in hun buurt gebruiken

Heb je vaak te maken met kinderen die zich irritant gedragen, blame dan niet gelijk je kinderen, maar kijk ook naar je eigen gedrag. Onderzoekers van de universiteit van Michigan en de universiteit van Illinois hebben namelijk onderzocht dat kinderen een stuk vervelender worden als je als ouder in hun buurt bezig bent met je smartphone of een ander apparaat.

Onbeleefd

Terwijl je je kind helpt zijn ontbijt naar binnen te werken even snel je mail checken. Doe. Het. Niet. Het is onbeleefd om tijdens een gesprek of andere interactie met iemand op je smartphone of tablet te kijken en daarin zijn kinderen geen uitzondering. Als ouder ben je bezig met tien dingen tegelijk, maar onthoud vanaf nu dat als je met je kinderen bezig bent, je voortaan je tablet of telefoon eventjes links laat liggen.

In gesprek

Het klinkt heel logisch dat je aandacht hebt voor je gesprekspartner, in dit geval je kind, maar uit onderzoek blijkt dat zeker de helft van de ouders uit de 170 onderzochte gezinnen wel hun smartphone gebruikt als ze in gesprek zijn met hun kinderen. Zeker een kwart van de ouders biechtte op dat het ze zeker een paar keer per dag overkomt.

LEES OOK: Dit is waarom je je telefoon nooit in bed moet opladen

Irritant gedrag

Nadat de ouders vragen moesten beantwoorden over hoe en wanneer ze hun smartphone gebruiken, werd ze ook gevraagd hoe vaak hun kinderen zich in hun ogen vervelend of irritant gedragen (lees: woedeaanvallen, gefrustreerd gedrag, rusteloosheid en hyperactief zijn). Guess what? De kinderen die het vaakst dit soort gedrag vertoonden, hebben ouders die vaak in de weer zijn met hun smartphone of tablet terwijl ze ook met hun kinderen praten.

Kleine onderbreking

Als je als ouder denkt dat het écht geen kwaad kan om eventjes dat ene bericht te checken terwijl je een gesprek voert met je kind, heeft het mis. Volgens de onderzoekers is de allerkleinste onderbreking namelijk genoeg om je kinderen te frustreren. Zij worden namelijk zelfs van deze onderbrekingen hyperactief en gaan eerder huilen.

Smartphone gebruik in huis

Om dit soort gedrag bij kinderen te voorkomen, raden de onderzoekers met klem aan om je als ouder ervan bewust te zijn wanneer je op je telefoon kijkt en vooral: wanneer niet. Vooral op de momenten waarop je gezamenlijk met je kind eet, raden zij aan je smartphone in je broekzak te laten. Gedragspsycholoog Jenny Radesky zegt dat het nóg beter is om telefoons en tablets te verbannen als je met het hele gezin thuis bent. ‘Het is dan wel niet heel realistisch, maar het zou wel de allerbeste optie zijn.’ Haar advies is dan ook om je telefoon zo min mogelijk te gebruiken als je thuis bent, om de negatieve effecten op je kind te voorkomen.

Nog even over beeldschermtijd: zó haal je je kinderen weg bij al die apparaten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Telegraph.co.uk

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Kinderen worden vervelender als ouders hun smartphone in hun buurt gebruiken
Sluiten