Sherita Jager
Sherita Jager Tips & Tricks 30 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Wil jij de vogels in je tuin de winter doorhelpen? Let dan op met deze vetbollen

Tuincentra vullen zich met de mooiste voedertafels voor vogels en de vetbollen vliegen als warme broodjes over de toonbank. Toch is het belangrijk om op te letten wat je koopt want niet alle vetbollen zijn geschikt. Sterker nog, ze kunnen heel gevaarlijk zijn. Dit is waar je op moet letten bij het kopen of maken van vetbollen.

Wil jij deze winter de vogels in je tuin bijvoeren? Let dan goed op welke vetbollen je koopt want niet alle bollen zijn goed voor de vogels. In een aantal gevallen kan een vetbol zelfs levensgevaarlijk zijn.

Plastic in vetbollen levensgevaarlijk

We doen het met de beste intenties maar een vetbol voor vogels is niet altijd een goed idee. Een video die op Facebook werd gedeeld door Zwerfinator, een organisatie die zich bezighoudt met het bestrijden van zwerfafval en plastic soep, veroorzaakte veel opschudding.

In de video is een meeuw te zien die een vetbol van een haak afhaalt, en de vetbol – met plastic en al – doorslikt. Er staat een waarschuwing bij de video: “Als je vogels bijvoert in de winter gebruik dan geen plastic netjes. We vinden ze overal als zwerfafval en ze veroorzaken plastic vervuiling en dierenleed.”

Ook de Vogelbescherming waarschuwde al voor deze plastic netjes. Vooral meesjes kunnen hierin verstikt raken en uiteindelijk sterven.

Tips bij het kiezen van vetbollen

  • Koop geen vetbollen met plastic netjes, of haal de netjes eraf voordat je ze gebruikt
  • Leg de vetbollen in een veilig huisje, zodat er bijvoorbeeld geen kat bij kan komen. Ook moeten de vogels makkelijk kunnen wegvliegen bij gevaar
  • Hang de bollen niet in de zon. Als de buitentemperatuur naar zeven graden stijgt, kunnen de bollen namelijk gaan schimmelen
  • Daarnaast meldt de Vogelbescherming dat je vogels altijd mag bijvoeren. Vogels zullen niet verleren zelf voedsel te vinden. Let wel op dat je niet overmatig voert. Er kan ongedierte op afkomen die weer ziektes kan verspreiden.

    Zelf een vetbol maken

    Om het gebruik van plastic tegen te gaan kun je ook zelf een vetbol maken. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook nog eens heel leuk om te doen met je kleintje.

    Benodigdheden

  • Frituurvet, ongebruikt en ongezout. Vloeibare olie zoals olijfolie is niet geschikt. Het kan de veren aantasten en laxerend werken.
  • Zadenmengsel. Let er daarnaast op dat het zadenmengsel geschikt is voor kleine vogels. Kippenvoer, bijvoorbeeld, is te grof.
  • Eventueel meelwormen en rozijnen
  • LEES OOK: DIY: Kurkplantjes & vogelhuis

    Zo maak je het

  • Gebruik één deel frituurvet, en één deel zadenmengsel.
  • Smelt het frituurvet in een pannetje. Wacht tot het vet warm is, maar niet heet. Meng nu het zadenmengsel erdoorheen en laat het mengsel een beetje afkoelen.
  • Gebruik een vorm om het mengsel in te gieten. Het hoeft niet per se een ronde vorm te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook een leeg melkpak, een blikje, een glas of een halve kokosnoot gebruiken. In de vorm leg je een stevige katoenen draad, zodat je de bol later kunt ophangen.
  • Giet het mengsel in de vorm en laat het afkoelen
  • Na een tijdje is de vetbol uitgehard. Als je de vetbol niet uit de vorm krijgt kun je hem even kort verwarmen. Je kunt de vetbol ook in stukken snijden of los op de voedertafel leggen. Er zijn ook speciale houders om vetbollen op te hangen. Je kunt ook een oude keukengarde ophangen en daar de vetbol in doen.
  • Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

    Vogelbescherming

    Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

    Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

    Reageer op artikel:
    Wil jij de vogels in je tuin de winter doorhelpen? Let dan op met deze vetbollen
    Sluiten