Patricia van den Broek
Patricia van den Broek Gezondheid 12 sep 2017

Deze video over hartproblemen móet elke vrouw zien

Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus. We willen maar zeggen: ze verschillen als dag en nacht. Als er zoveel verschillen zijn, waarom zouden de symptomen bij hartproblemen dan wel hetzelfde zijn? Dat is de boodschap van de Hartstichting. Vooral: hartproblemen worden bij vrouwen vaak over het hoofd gezien. En dat moet anders.

Hartinfarct bij vrouwen

Als je aan de gemiddelde man of vrouw vraagt hoe een hartinfarct voelt of eruit ziet zal bijna iedereen zeggen: pijn in de linkerarm, druk op de borst, benauwdheid of braken. Toch? Maar eye opener: voor vrouwen gelden deze symptomen vaak niet. Neem Linda uit de onderstaande video. Ging met maagklachten naar de huisarts, die haar met maagtabletten naar huis stuurde. Maar de klachten gingen niet over. Ondanks die tabletten. Sterker nog, ze werden steeds erger. Tot ze met gillende sirenes naar het ziekenhuis moest. Wat bleek? Een hartinfarct. Linda wist het niet. En ernstiger: de huisarts blijkbaar ook niet. Met die zin opent onderstaande video, waarin Linda openhartig vertelt wat haar is overkomen:

Hartproblemen levensgevaarlijk

Hartproblemen zijn dus moeilijk te herkennen bij vrouwen. De klachten zijn vager. Denk bijvoorbeeld aan maagklachten, hartkloppingen of vermoeidheid. Zeker die laatste is zo vaag dat het vaak weggewuifd wordt met: stress, slechte nachtrust of hormonen. Sterker nog: vrouwen zelf wuiven deze klachten ook vaak in eerste instantie weg. Eén op de drie gaat zelfs helemaal niet naar de dokter. En dat is dus soms levensgevaarlijk. Want hart- en vaatziekten zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken onder vrouwen: 1 op de 4 vrouwen overlijdt hieraan. Dat is meer dan het aantal mannen dat eraan overlijdt.

Betrouwbare test

Bottom line: artsen ontdekken hartproblemen bij vrouwen vaak te laat. Zoals bij Linda uit de video. Met tests, zoals die er nu zijn, worden hartproblemen vaak over het hoofd gezien. Ze geven bijvoorbeeld te weinig inzicht in de allerkleinste bloedvaatjes in het hart, terwijl juist daarmee bij vrouwen iets misgaat. Ook houden ze te weinig rekening met de invloed van bijvoorbeeld zwangerschap en overgang. De Hartstichting werkt aan een betrouwbare test waarmee artsen hartproblemen bij vrouwen eerder kunnen ontdekken en vrouwenlevens kunnen worden gered.

Help jij mee?

Kortom, die betrouwbare test moet er komen. Help jij mee dat te realiseren? Dat kan door te doneren, want jouw bijdrage is ‘hart’ nodig. Dus geef, voor een betrouwbare test. Hoe je dat kunt doen? Op deze drie manieren:
– sms HART naar 4333 en doneer een bedrag (alle kleine beetjes helpen)
– geef via hartstichting.nl
– of geef op tikkie.me/vrouwenhart

In samenwerking met de Hartstichting

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Deze video over hartproblemen móet elke vrouw zien
Sluiten