Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 13 juni 2017

Video van bijna verdrinkende peuter gaat viraal om ouders te waarschuwen

De hete dagen zijn dichterbij dan ooit en dat betekent dat we massaal verkoeling zoeken in het water. Logisch dat je je kind, hoe goed het ook kan zwemmen, niet uit het oog verliest, maar het kwaad is zo geschied. Dat wordt weer even akelig duidelijk in een video waarin een bijna verdrinkende peuter te zien is en die wordt gedeeld op internet.

Dat besef

Niet om nu meteen paniek te zaaien, maar wel zodat we ons maar weer eens realiseren: een ongeluk zit in een klein hoekje en een kind zonder diploma moet je gewoon nooit uit het oog verliezen. Weten we allemaal wel, maar toch.

Verdrinking

Verdrinking is een van de grootste doodsoorzaken bij kinderen. Als je denkt dat dit alleen in zwembaden gebeurt. heb je het mis. Volgens het Rode Kruis kunnen kinderen namelijk al in een bodempje water van 5 centimeter verdrinken. Verdrinking gebeurt veelal in stilte, want ze zakken geluidloos onder water zonder te huilen of te spartelen.

Weerstand

In het filmpje zie je een jongetje in een zwemband met zo’n zitje zitten. Hij raakt uit balans en kukelt voorover met zijn gezichtje in het water. Om hem heen zwemmen nog drie andere kinderen die in eerste instantie niet zien dat hij zelf niet overeind kan komen door de weerstand van de zwemband.

Viraal

De video wordt gedeeld op internet om ouders te waarschuwen om kinderen die in het water spelen geen seconde uit het oog te verliezen. Het filmpje is het bewijs dat je, hoeveel zwemdiploma’s je kind ook heeft en ondanks dat je ‘m zwemvleugels omdoet, je volle aandacht bij kind in het water moet houden. Kinderen verdrinken in stilte en dat is sneller gebeurt dan je beseft.

Video

Een gewaarschuwd mens telt voor twee:

LEES OOK: Deze ‘sluipende’ vorm van verdrinking vraagt om extra alertheid van ouders

Wat te doen bij verdrinking?

Het Rode Kruis heeft een checklist op hun website gezet en omschrijft wat je moet doen als je kind (of iemand anders) verdrinkt. Die delen we maar al te graag:
– Leg het slachtoffer op de rug en controleer bewustzijn (aanspreken en schudden aan de schouders).
– Bel of laat 1-1-2 bellen (als dat nog niet is gebeurd). Zet de telefoon op de luidsprekerstand.
– Open de luchtweg en controleer of er een normale ademhaling is.
– Ga direct reanimeren als het slachtoffer bewusteloos is en niet (normaal) ademt.
– Als het slachtoffer normaal ademt, draai je het op de zij (liefst in de stabiele zijligging) in afwachting van de komst van de hulpdiensten.
– Gebruik een (reddings)deken als bescherming tegen bijvoorbeeld kou of regen.

Bijna verdrinking

Als een kind een tijdje in het water heeft gelegen maar nog wel bij bewustzijn is, is het ook belangrijk om ‘m in de gaten te houden. Verdrinking kan zelfs op het droge een dodelijke afloop hebben. Iedere drenkeling die mogelijk water heeft ‘ingeademd’ moet door een arts onderzocht worden. Dit is belangrijk, omdat in de eerste uren en dagen na een verdrinking waarbij water in de longen terecht gekomen is levensgevaarlijke complicaties kunnen optreden.

Dit is een belangrijke waarschuwing voor ouders van meisjes (of jongens) met lang haar

Cafe MomRode Kruis

Reageer op artikel:
Video van bijna verdrinkende peuter gaat viraal om ouders te waarschuwen
Sluiten