Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Kinderen 6 feb 2019
Leestijd: 2 minuten

Vier het gewone! Dit is waarom het kinderen gelukkiger maakt

Het lijkt soms wel of alles groot, groter, grootst kan. We vergeten vaak even stil te staan bij de wat ‘kleinere’ succesjes, en in principe zijn dat al alle dingen die niet ‘mislukken’. Het gewone vieren – of dus de dingen die niet fout zijn gegaan – is een van de beste lessen die we onze kinderen mee kunnen geven.

Volgens cognitief psycholoog en auteur Mary Widdicks biedt het grote voordelen als je je kinderen leert hoe ze normale dingen kunnen vieren. Het beloont namelijk het deel van de hersenen dat positieve gevoelens produceert.

Zelfs de kleinste prestaties zijn de moeite waard

Uit een onderzoek blijkt dat we voor elke ervaring, ongeveer vijf positieve ervaringen nodig hebben om je gevoel in balans te brengen. Het vieren van kleine prestaties is een van de meest effectieve manieren om positieve gevoelens te versterken en het geluk te vergroten. En tuurlijk, je hoeft natuurlijk niet elke dag de slingers (letterlijk) op te hangen, maar het is wel belangrijk om ook stil te staan bij kleine prestaties. Volgens Mary is het aan ons ouders om er voor te zorgen dat we dat deel van het brein van onze kinderen ‘finetunen, dat kun je al heel makkelijk doen door te zorgen dat je kids focussen op wat er allemaal goed ging op een dag.

Het vieren kan al gaan over een high five geven als een taak is voldaan, of het benoemen als je het mooi vindt dat je kind de winkelmedewerker bedankte voor het snoepje. Als je elke dag vijf dingen kunt ‘vieren’, ben je goed op weg om de geluksrecepties van je kids te vergroten.

‘Kies je favoriete woord om iets te vieren, spring op en neer, geef high fives, zing, dans. Zie eruit als een dwaas en lach om jezelf. Doe alles wat nodig is om je hersenen eraan te herinneren dat het leven vaak zo slecht nog niet is’, is het advies wat Mary ons meegeeft.

Geluk vinden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme